Suradnja proizvođača nafte podigla cijenu

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine 49 dolara temeljem naznaka da bi vodeći svjetski proizvođači mogli udružiti snage u nastojanjima da se smanji višak u ponudi.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,28 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,3 posto. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 26 centi nižoj cijeni, od 46 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,6 posto.

Rusija i Saudijska Arabija raspravljale su prošlog tjedna o stanju na tržištu nafte, priopćio je ruski ministar energetike, ponavljajući zahtjeve glavnog tajnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) s konferencije u Londonu da svi proizvođači nafte moraju surađivati u nastojanjima da se riješi problem viška u ponudi. “Svi se mi suočavamo s istim problemom a to je višak u ponudi”, kazao je Abdulah al-Badri. “Moguće je da tržište pokreću špekulacije da će zemlje okupljene u OPEC-u i one izvan OPEC postići dogovor o suradnji”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Glavni tajnik OPEC-a napomenuo je također da će se smanjenje ulaganja u traganje i proizvodnju nafte za 650 milijardi dolara zbog niske razine cijena uskoro odraziti i na ponudi i da će proizvodnja biti smanjena. Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o zalihama o SAD-u, radi procjene potražnje u najvećem potrošaču nafte u svijetu. Analitičari obuhvaćeni anketom Reutersa procjenjuju da će pokazati rast zaliha sirove nafte drugi tjedan zaredom, i to za 1,8 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 44,89 dolara, što znači da je porasla 1,13 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like