Sumorne prognoze potražnje spustile cijenu nafte

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima pod pritiskom sumornih prognoza potražnje, prema kojima bi višak zaliha trebao potrajati znatno dulje nego što se dosada očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 97 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,09 dolara nižoj cijeni, od 45,20 dolara.

U Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) ističu kako oštro usporavanje globalnog rasta potražnje za naftom u uvjetima napuhanih zaliha i povećanja proizvodnje upućuje na zaključak da će tržište biti prezasićeno sirovom naftom još barem u prvoj polovini 2017. godine.

To je u suprotnosti s prošlomjesečnom prognozom agencije, prema kojoj su se ponuda i potražnja do kraja godine trebale uravnotežiti a zalihe naglo isprazniti. Nove procjene IEA nadovezuju se na iznenađujuće sumorne izglede koje je Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila (OPEC) objavila dan ranije. “Čini se da se stanje jako pogoršalo po ocjeni OPEC-a, kao i IEA. Ne bi me iznenadilo kada bi se aktualna niska razina cijena protegnula kroz dulje vrijeme, iako to nismo očekivali”, rekao je čelnik strateškog odjela za robe u Commerzbanku Eugen Weinberg.

Cijene nisu podigli ni optimistični kineski podaci o rastu industrijske proizvodnje u kolovozu budući da tržištem i dalje dominiraju dobitonosne prodaje, kazali su trgovci. Kineska industrijska proizvodnja porasla je u kolovozu najsnažnije u pet mjeseci, poduprta oporavkom potražnje za širokom lepezom proizvoda zahvaljujući snažnoj državnoj potrošnji, dugoročnim kreditima i procvatu tržišta nekretnina.

U prošlom su tjednu špekulanti na američkom i londonskom tržištu nafte intenzivirali prodaje, smanjivši pozicije na oba tržišta za ukupno 80 milijuna barela, pokazuju podaci PVM Oil Associatesa. Pozornost se sada okreće tjednim podacima o zalihama u SAD-u. Očekuje se da će pokazati rast komercijalnih zaliha sirove nafte zalihe u prošlome tjednu, nakon što je u tjednu ranije zabilježen njihov najveći pad od 1999. godine.

Zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu OPEC danas nije objavio podatak o cijeni barela referentne košarice svoje nafte na početku ovog tjedna. U petak iznosila je 44,55 dolara.

You may also like

0 comments