Summit nesvrstanih podržao Madura

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro dobio je potporu ljevičarskih saveznika tijekom summita Pokreta nesvrstanih koji se završio u nedjelju, no kritičari mu predbacuju što je ugostio nepopularne vođe poput zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabea i što se summitu odazvala samo nekolicina svjetskih čelnika, prenose agencije.

Od 120-članog pokreta na summit na otoku Margariti došlo je samo dvanaestak čelnika država, što je udarac venezuelskim vlastima koje nastoje ojačati međunarodni legitimitet. Vlasti nisu objavile popis prisutnih, no Maduro, pogođen niskom popularnošću u jeku ekonomske krize, summit je pozdravio kao trijumf. “Ovaj summit je bio, možemo to reći, potpuni uspjeh, pobjeda bolivarske diplomacije”, rekao je Maduro na konferenciji za novinare nekoliko minuta nakon zatvaranja šestodnevnog sastanka na vrhu, referirajući se na Simona Bolivara, latinoameričkog junaka u borbi za neovisnost i idola socijalističke revolucije u Venezueli.

Pokret nesvrstanih osnovale su 1961. zemlje koje se nisu željele svrstati ni uz SAD niti uz Sovjetski Savez, a važnost mu je slabila tijekom godina. Najpoznatiji čelnici država na summitu bili su Mugabe, kubanski predsjednik Raul Castro i iranski Hasan Rohani, koji je u subotu prepustio iransko predsjedanje pokretom Venezueli.

Oporba je kritizirala trošenje državnog novca za promašeni summit i mnogi su izrazili ogorčenost što je Mugabe, kojeg skupine za ljudska prava drže diktatorom, na summitu dočekan otvorenih ruku. “Takozvani summit je zapravo razorni neuspjeh. On je potvrdio (Madurovu) međunarodnu izolaciju, njegovo nepoznavanje diplomacije i međunarodno odbijanje režima koji je postao globalni simbol korupcije i nekompetencije”, navodi se u priopćenju venezuelske oporbe.

You may also like

0 comments