Summit Japana, Kine i Južne Koreje

Kina, Japan i Južna Koreja održat će summit u Južnoj Koreji u vrijeme posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Seulu, priopćile su u ponedjeljak Kina i Južna Koreja, i to će biti prvi takav sastanak otkako su 2012. trostrani susreti prekinuti zbog napetosti koje potječu još iz Drugog svjetskog rata.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying nije rekla kada će se točno sastanak održati, ali su japanski mediji izvijestili da će to biti 1. studenoga u Seulu. Li će boraviti u posjetu Južnoj Koreji od 31. listopada do 2. studenoga. Ured južnokorejske predsjednice Park Geun-hye priopćio je da će se ona sastati s Lijem 31. listopada u Seulu. U priopćenju se ne navodi datum trilateralnog sastanka niti posjeta japanskog premijera Shinza Abea.

Park je izjavila ranije ovoga mjeseca kako se nada da će taj sastanak pomoći u uklanjanju zapreka koje na stoje na putu boljih odnosa s Tokijom te da će pojačati stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji. Odnosi s Japanom dugo su napeti zbog, kako to vide Seul i Peking, nevoljkosti japanskih čelnika da se iskupe za svoju ratnu prošlost. Kina i Južna Koreja su propatile pod japanskom okupacijom i kolonijalnom vlašću prije njegovog poraza 1945.

Održavanje godišnjih summita triju zemalja, koje je počelo 2008. godine, prekinuto je 2012. uslijed diplomatskih napetosti između Japana i Južne Koreje proisteklih iz rata i zbog teritorijalnog spora. Južna Koreja je zatražila od Japana da učini više kako bi obeštetio korejske žene prisiljene na prostituciju u japanskim bordelima tijekom rata.

You may also like