Home Europska unija Summit EU – Ukrajina najavljen za svibanj

Summit EU – Ukrajina najavljen za svibanj

by Agencije

Summit između čelnika EU-a i Ukrajine koji se trebao održati 19. svibnja u Bruxellesu odgođen je za rujan, izvijestila je u srijedu Europska komisija.

Informacija je objavljena nekoliko tjedana nakon što su nizozemski birači na referendumu 6. travnja odbili potvrditi sporazum o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji koji je između Bruxellesa i Kijeva potpisan prošle godine. “Predsjednici Europskog vijeća, Europske komisije i Ukrajine dogovorili su se o izmjeni datuma bilateralnog summita”, koji će se održati u rujnu, rekla je za AFP glasnogovornica EK.

Točan datum održavanja summita bit će objavljen naknadno, a dotad će nova ukrajinska vlada nastaviti rad na reformama, objavila je Komisija. Nizozemci su na referendumu održanom 6. travnja odbili potvrditi sporazum o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, koji je između Bruxellessa i Kijeva potpisan prošle godine. Nizozemski premijer, čija je zemlja trenutno predsjedavajuća EU-a, tada je rekao da Nizozemska ne može ratificirati taj sporazum “u sadašnjem obliku”.

Nizozemska je jedina država EU-a koja još nije ratificirala sporazum s Ukrajinom, a za njegovo stupanje na snagu potreban je potpis svih članica Unije. Stanovnici te zemlje već prilično dugo iskazuju pojačani euroskepticizam i nezadovoljstvo proširenjem EU-a na istok, a dio javnosti otvoreno je negodovao „pogodovanju“ Ukrajini, ukazujući na brojne negativne tendencije i anomalije prisutne u njezinu društvu nakon revolucionarnog rušenja bivše vlasti prije nešto više od dvije godine.

Europska komisija smatra da se sporazum može nastaviti primjenjivati “privremeno” čak i ako nije ratificiran u svim zemljama.

Related Posts