Summit Commonwealtha o klimi

Summit Commonwealtha koji je u petak ujutro počeo na Malti, uvelike će se posvetiti klimi za što će se u svome govoru zauzeti posebni gost, francuski predsjednik Francois Hollande, uoči svjetske konferencije o klimi koja idući tjedan počinje u Parizu.

Svečanost otvorenja počela je u nazočnosti britanske kraljice Elizabete II., koja je suveren za 18 od 53 zemalja članica Commonwealtha. Klimatske promjene bit će u središtu razgovora u kojima će sudjelovati i princ Charles uoči konferencije o klimi u Parizu (COP21) koja službeno počinje 30. studenoga.  Razgovori će početi aktualnim pitanjima migracije i ekstremizma, ali predviđen je posebni panel o klimi koji bi trebao završiti donošenjem zajedničke deklaracije.  “Naši su pogledi okrenuti prema Parizu i prema sporazumu koji će odrediti preživljavanje naše vrste i svih onih koji taj predivan planet dijele s nama”; rekao je princ Charles u govoru na Malti. U tom govoru održanom u četvrtak naglasio je: “Nemamo pravo ukrasti baštinu naše djece i unuka. Naša je odgovornost djelovati sada. (…) Siguran sam da će Commonwealth igrati bitnu ulogu u tom angažmanu”.

Francuski predsjednik, koji će biti domaćin summita o klimi u Parizu, u petak poslije podne pozvat će sudionike da postignu “ambiciozan sporazum”. Na klimatske promjene napose je osjetljivo dvadesetak članica Commonwealtha, inače organizacije koja okuplja države što su nekada tvorile Britansko carstvo i koje ukupno čine četvrtinu država i trećinu stanovništva svijeta. S druge strane Indija, Pakistan ili Australija veliki su svjetski onečišćivaći i njihovi prijedlozi smanjenja emisija stakleničkih plinova nisu dovoljni prema zahtjevima COP21.  Kraljica Elizabeta II. doputovala je na Maltu s kojom je vežu posebne veze jer je dvije godine provela na tom otoku sa svojim suprugom, princom Philipom, tada mornaričkim časnikom koji je ondje bio stacioniran 50-ih godina.

Njezin govor na summitu Commonewaltha mogao bi biti i posljednji jer su 89-godišnjoj britanskoj kraljici putovanja postala težak teret.  Summit Commonwealtha, međuvladine organizacije koja promiče svjetski mir, demokraciju, borbu protiv rasizma, siromaštva, bolesti i neznanja, a između ostalog radi slobodnu trgovinu i zaštitu okoliša te održiv rasta, održava se svake dvije godine.

You may also like