Sukobljene su strane prešle svaku razumnu mjeru

Predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec u ponedjeljak je ocijenila kako su u ‘slučaju franak’ prijeđene sve dopuštene granice sukobljenih strana tj. udruga i njihovih članova, ministra financija, banaka i drugih zainteresiranih.

Omejec je u priopćenju ocijenila netočnim i neistinitim sve informacije o Ustavnom sudu objavljene u ponedjeljak, 12. listopada, u Jutarnjem listu broj 6169 na stranici broj šest, u intervjuu novinara Marina Klepe s gospodinom Denisom Smajom, koordinatorom udruge Franak, pod nazivom: “Lalovac mi je rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije”.

Smajo je u intervjuu za Jutarnji list rekao je da bi bio izuzetno zadovoljan kad bi se zakoni, kojima se rješava slučaj franak, proveli. “Ali Ustavni sud će najvjerojatnije srušiti ili suspendirati zakon i to dan ili dva nakon izbora. Navodno je sve već dogovoreno i namješteno, tako da od konverzije najvjerojatnije neće biti ništa”, navodi Smajo u Jutarnjem gdje je i objavio svoju neopozivu ostavku na dužnost u Udruzi Franak, čiji je i jedan od osnivača. “Izuzetno sam razočaran, shvatio sam da smo mi pijuni u velikoj igri gdje mali čovjek teško može pobijediti”, rekao je, uz ostalo, Smajo. “Netočne su i neistinite sve informacije o Ustavnom sudu objavljene u tom intervjuu. Tim i sličnim manipulacijama u javnom prostoru prijeđene su sve dopuštene granice ponašanja sukobljenih strana tj. udruga i njihovih članova, ministra financija, banaka i drugih zainteresiranih u slučaju ‘švicarskog franka'”, navela je Omejec.

U ime Ustavnog suda upozorila ih je da ne zloupotrebljavaju ustavnu poziciju Ustavnog suda u međusobnim sporovima. “Ne instrumentalizirajte Ustavni sud i ustavne suce radi vlastitih probitaka. Prestanite se pozivati na Ustavni sud kao sredstvo pritiska za ostvarenje vlastitih interesa”, poručila je Omejec.

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u ponedjeljak kako je čuo za priče o navodnom dogovoru bankara, oporbe i Ustavnog suda da zakonsko rješenje za kredite u ‘švicarcima’ padne nakon izbora, ali da on te priče nije širio, te je pozvao oporbu da jasno kaže hoće li to rješenje podržati i nakon izbora.

Današnji Jutarnji list, naime, objavio je razgovor s jednim od koordinatora Udruge Franak, Denisom Smajom, u kojem on tvrdi da mu je ministar financija Boris Lalovac “rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije”. Komentirajući to u izjavi za medije pred Ministarstvom financija, Lalovac je kazao kako je riječ “o informacijama koje su bile i u medijima”. “Nije to ništa novo, to su informacije koje su i do mene dolazile, a ja nisam te informacije dilao”, rekao je Lalovac te na upit može li demantirati izjave Denisa Smaje, ponovio da nije on “proizveo takvu informaciju”. “Mogu samo reći da postoje razne priče u javnosti, koje su dolazile i do mene, to da. Ne mogu provjeriti jesu li istinite ili ne, ali ja to nisam u tom kontekstu niti rekao, da je to moja informacija i da ja to znam. Ustavni je sud neovisan i ja nemam nikakva saznanja da postoji ikakav dogovor”, izjavio je ministar financija.

Pojasnio je kako se o tome pričalo u kontekstu “što ako Ustavni sud donese drugačiju odluku”, a da “ako Ustavni sud i donese drugačiju odluku, Vlada i dalje ima instrumente i nastavit će se i dalje boriti za građane”.  “Ustavni sud neka donese odluku samostalno i neovisno, bez ikakvih pritisaka, a mi ćemo raditi svoj posao”, dodao je. Pitanje ustavnosti odredbi zakona o potrošačkom kreditiranju i o kreditnim institucijama, kojima se rješava pitanje konverzije kredita u ‘švicarcima’ u kredite u eurima, kaže Lalovac, otvaralo se zadnjih nekoliko dana u raznim medijima. No, ističe, te su zakonske odredbe pisane “upravo tako da ne bi trebale biti srušene pred Ustavnim sudom, čak ni pred Europskom komisijom”. “Ova raznorazna nagađanja, rekla-kazala, u to ne ulazim, ali vrlo jasno bih htio čuti i od opozicije, jer razne su priče na terenu da su podržali zakon samo radi izbora, ukoliko usvoje vlast da neće mijenjati zakon kako je sada prihvaćen. Jer, ako budu imali većinu mogu ga vrlo brzo promijeniti i prihvatiti onaj model koji su početno podržavali. To je bio model kao u Crnoj Gori, odnosno da građani nose veći dio tereta, a to je model koji prihvaćaju banke. Ja bih volio da to sad jasno kažu, da ne bi bilo izbornih i postizbornih špekulacija”, kazao je Lalovac.

A Ustavni sud, dodao je, neka donese odluku kakvu god želi. “On je neovisan, ne vrši nitko pritisak na Ustavni sud i ne pada nam napamet uopće komentirati odluke Ustavnog suda. Mi smatramo da je on ustavan, da štiti građane, prvenstveno one građane koji su preplatili svoje kredite”, istaknuo je ministar financija dodavši da će bankari “naravno vršiti pritisak”. “Oni vrše pritisak i na Ministarstvo financija, više puta sam rekao da sam i osobno bio izložen takvim pritiscima, i kod tekućeg financiranja, ali mislim da smo to sad riješili. Nedavno smo izdali državne zapise i niti jedna banka se nije željela javiti, a znamo da postoji određeni dio likvidnosti. Pa sami procijenite je li to pritisak ili ne”, izjavio je Lalovac.

Na novinarske je upite odgovorio i kako Ustavni sud za sada još nije zatražio očitovanje Vlade o zakonskim rješenjima za koje su banke zatražile ocjenu ustavnosti, kao i da nema nikakvih informacija o mogućem ‘tajmingu’ donošenja odluke suda. Upitan, pak, ima li ikakvih sumnji da bi Ustavni sud ipak mogao osporiti rješenje za kredite u ‘švicarcima’, Lalovac je kazao: “Nemam nikakvih sumnji, ne sudjelujem u tome, ja smatram da je ustavni sud neovisan, da nema pritisaka na njega s moje strane”.

“Nakon eskalacije problema u švicarskom franku, HDZ je bio prva politička opcija u Hrvatskoj koji je inzistirao na konverziji. Na žalost, ovakvo rješenje nije proizvod konsenzusa nego sukoba sa svima. Mi ćemo učiniti sve da bilo kakvo rješenje ne ugrozi poziciju dužnika. Oni više nisu zaslužili patiti. Mi nemamo nikakve informacije iz Ustavnog suda. Ako netko ima kakvu informaciju mora reći odakle mu takva informacija. Lalovac ih putem medija zapravo ucjenjuje. Jedna valuta koja nije trebala biti u sustavu odstrani iz sustava. Valutna klauzula može biti samo vezano uz valute uz koje HNB sidri valutu”, rekao je strateg HDZ-a Tomislav Ćorić

You may also like