Sukobi policije i napadača u Kongu

Policija u Brazzavilleu, prijestolnici Konga, razmjenjivala je vatru s neidentificiranim napadačima u ponedjeljak, što je prvo veće nasilje otkako je prošli mjesec ponovno izabran za predsjednika Denis Sassou Nguesso koji desetljećima vlada tom afričkom državom.

Mladi pristaše oporbe uzvikivali su “Sassou odlazi!” i postavili su barikade nedaleko od glavnog kružnog toka u južnoj četvrti Makelekeleu te zapalili ured gradonačelnika i sjedište policije, prenose agencije izjave očevidaca. Sassou Nguesso je na vlasti u Republici Kongu, srednjoafričkom proizvođaču nafte, posljednje 32 godine. Na izborima 20. ožujka opet je pobijedio pošto je progurao na referendumu u listopadu ukidanje ograničenja mandata što mu je omogućilo da se kandidira.

Oporbeni kandidati su izjavili da su izbori bili prijevara i pozvali su na kampanju građanskog neposluha. Prošlotjedni opći štrajk održao se na jugu Brazzavillea, dok je na sjeveru prijestolnice ignoriran jer je tamo Sassou Nguesso popularan. Američki State Department je priopćio nakon izbora da je primio brojna izvješća o nepravilnostima i kritizirao je odluku vlade da prekine sve telekomunikacije tijekom glasanja. Snage sigurnosti ubile su najmanje 18 ljudi tijekom oporbenih prosvjeda uoči referenduma u listopadu.

You may also like