Sukob sindikata i poslodavaca zbog minimalca u BiH-a

Trećina radnika na minimalcu, sindikati optužuju poslodavce za varanje.

Gotovo trećina svih zaposlenih u BiH u ovom trenutku radi za zakonom predviđenu minimalnu platu. Taj podatak iznio je Savez samostalnih sindikata BiH kao odgovor političkim elitama na stanje zaposlenosti. Sindikati smatraju da brojni poslodavci varaju državu, te da će zbog minimalne plate ti radnici kasnije dobijati i minimalnu penziju i time, izvjesno je, postati socijalni slučajevi. Kako sada stvari stoje, čini se da političare ničim nije potresao podatak da u Bosni i Hercegovini preko 200.000 radnika za svoj rad dobija zakonom predviđenu najnižu platu. Ona u prosjeku u oba bh. entiteta iznosi ispod 400 maraka ili 200 evra.

U BiH je zvanično zaposleno oko 700.000 građana, tako podatak prema kojem se za oko trećinu zaposlenih uplaćuju porezi i doprinosi na minimalac, vrlo zabrinjavajući, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović. Teško je, uopšte dati procjenu koliko od tih radnika zapravo i dobije nešto para dodatno u koverti. Za takvo stanje krivi su poslodavci, ali i rupe u zakonu . „Na taj način kad uplaćuju minimalac svim radnicima, oni već krše Zakon o radu i kolektivne ugovore jer to čine godinama. Oni mogu to uraditi, isplaćivati minimalnu platu i doprinose, pa čak i manju od minimalne plate ako podaci govore da je firma u teškoj situaciji. To se može tako isplaćivati maksimalno pola godine po grani ili po firmama, a ne godinama. Međutim, to je postalo pravilo, pošto u zakonu ima šupljina po kojoj je obavezno plaćanje doprinosa na minimalnu platu, i onda se hvataju svi te minimalne“, smatra Bajramović.

Polovina onih koji rade za minimalac zarađuju u Republici Srpskoj. U ukupnom broju zaposlenih u tom entitetu oni čine i više od trećine. Od 280.000 zaposlenih gotovo 100.000 radnika u tom entitetu dobija najmanju platu.

Portparol fonda PIO Republike Srpske Tihomir Jokismović iznosi kako  je  nerealno da mnogi radnici dobijaju minimalnu platu koja nije u skladu ni sa njihovom stručnom spremom. „U praksi se vidi da se u pojedinim firmama od prvog do posljednjeg isplaćuje taj minimalni iznos. Nije realno da direktor i rukovodeći kadar u firmi ima istu platu kao NK radnik, ili radnik sa srednjom spremom. Svi 370 KM. To zaista nije realno i to je posao za neke druge organe. Znači, na tom planu može mnogo štošta da se poboljša“, navodi Joksimović.

You may also like