Sukob policije i proscjednika na talijansko austrijskoj granici

Policija je upotrijebila suzavac i pendreke protiv prosvjednika koji su u nedjelju demonstrirali zbog uvođenja strožih kontrola na granici između Austrije i Italije.

Austrija je rasporedila oko 300 policajaca na Brenneru, planinskom prijelazu između dviju zemalja dok je oko 250 uglavnom Talijana prosvjedovalo protiv plana Beča, rekao je policijski glasnogovornik. Austrijska vlada planira na Brenneru postaviti ogradu i kontrolne točke.

Beč je upozorio Rim da će uvesti strože granične kontrole ako se migrantske rute preusmjere prema Italiji, a talijanske vlasti ne uspiju zaustaviti izbjeglice na putu prema Austriji.

Taj je plan izazvao uzbunu u Italiji jer bi mogao omesti promet na planiniskom prijelazu koji je dio jednog od najvažnijih cestovnih i željezničkih pravaca u Europi. Osim toga, Brenner je simbolički važan jer povezuje austrijsku pokrajinu Tirol s talijanskim Južnim Tirolom u kojem se govori njemački jezik.

Novi austrijski ministar unutarnjih opslova Wolfgang Sobotka rekao je u subotu da će o tome razgovarati s talijanskim vlastima, ali je istovremeno upozorio da će “ograda biti postavljena ako Italija ne poduzme određene mjere”.

You may also like