Home Ekonomija Sukob HDZ-a i Branka Grčića oko preporuka IFO instituta

Sukob HDZ-a i Branka Grčića oko preporuka IFO instituta

by admin

HDZ je u ponedjeljak ocijenio da je potpredsjednik Vlade i kandidat koalicije “Hrvatska raste” na predstojećim parlamentarn izborima Branko Grčić u Splitu govorio o još jednoj propaloj politici Vlade na odlasku istaknuvši kako je politika premijera Zorana Milanovića propala i da je građanima dosta neutemeljenog optimizma “tehničkog ministra Grčića”.

“Danas u Splitu na konferenciji za medije tehnički ministar Branko Grčić govori o još jednoj propaloj politici Vlade na odlasku. U mandatu SDP-ove Vlade imali smo četiri godine obećanja i četiri godine neuspjeha. Milanovićeva politika je propala, a građanima je dosta neutemeljenog optimizma tehničkog ministra Grčića”, stoji u priopćenju HDZ-a. Napominjući kako je Hrvatska na dnu koje god pokazatelje uspoređivali, navode kako je to, nažalost, posljedica “rada“ Vlade na odlasku.

“SDP govori da Hrvatska raste. Sve što je trebalo rasti – pada, a sve što je trebalo padati – raste. Nezaposlenost raste, raste broj mladih iseljenih, raste broj izgubljenih radnih mjesta. Imali smo četiri godine SDP-ovih obećanja i četiri godine SDP-ovog neuspjeha”, naglašava HDZ. Upozorava i da je gospodarstvo u kaosu, da smo izgubili 100.000 radnih mjesta, građani su bespomoćni, mladi ljudi zbog toga ispaštaju te smo svjedoci i šokantne nezaposlenosti. Pri tome bezuspješna politika SDP-a i ministara poput Grčića pogoršavaju stvari svakim danom. “Građanima ne trebaju nova obećanja, već novo vodstvo koje će donijeti stvarne promjene. Vodstvo koje zna kako izvući zemlju iz gospodarske krize i ne boji se zasukati rukave kako bi vratili dostojanstvo, vjeru i optimizam građana u bolje sutra.

Vodstvo HDZ-a vjeruje u ovu zemlju i vjeruje u naše ljude. Vjeruje da sutra može biti bolje i da će biti bolje. Ali to neće donijeti pusta obećanja, nego samo rad i konkretne mjere”, stoji u priopćenju HDZ-a..

Potpredsjednik Vlade i kandidat koalicije “Hrvatska raste” na predstojećim parlamentarn izborima Branko Grčić poručio je u ponedjeljak HDZ-u da se najavama o smanjenju PDV-a ne igra s hrvatskim proračunom, istaknuvši da se i njemački IFO institut, koji su surađivao u kreiranju HDZ-ova gospodarskog programa, ogradio od HDZ-ove najave rezanja PDV-a. “Stvar je došla do apsurda, oni koji su sukreirali HDZ-ov program, IFO Institut, objavili su svoj stav da bi smanjenje PDV-a na HDZ-ov način bilo potpuno kontraproduktivno jer bi dovelo do ugrožavanja javnih financija, baš kao što smo to i mi rekli, i da bi u konačnici bilo vrlo negativno prema investitorima”, izjavio je Grčić na konferenciji za novinare.

Grčić je konferenciju za novinare sazvao nakon članka u Jutarnjem listu gdje se IFO Institut “vrlo jasno i direktno ograđuje od najave smanjenja PDV-a za čak pet postotnih poena”. Takvo smanjenje PDV-a značilo bi gubitak od oko 23 milijarde kuna u proračunu u četvorogodišnjem razdoblju, zbog čega bi morali uslijediti rezovi na rashodovnoj strani. “To znači smanjenje mirovina oko 230 kuna u prosjeku za svakog umirovljenika ili smanjenje plaća između 500 i 600 kuna u prosjeku za učitelje, profesore, liječnike, policajce, vojnika i službenike“, rekao je Grčić.

To bi potpuno uništilo hrvatske javne financije, ustvrdio je dodavši kako to pokazuje da “HDZ i Karamarko lutaju i nemaju jasnu ekonomsku politiku, pa zbunjuju građane i stručnu javnost“. Grčić je podsjetio da je zajedno s ministrom financija Borisom Lalovcem prošlog tjedna govorio o HDZ-ovim najavama smanjenja PDV-a, slično kako to sada radi i njemački IFO institut. Nakon što smo mi to rekli, dan poslije Europska komisija je jasno rekla – “ne dirajte PDV, smanjite porezno opterećenje na plaće”, dakle, točno ono što govori i koalicija ‘Hrvatska raste’“, istaknuo je Grčić.

Na novinarski upit financira li SDP svoju predizbornu kampanju kreditom, Grčić je rekao da, za razliku od suparničke strane koja do novaca dolazi donatorskim konferencijama pa im, na neki način, poduzetnici financiraju kampanju, SDP svoju kampanju finacira sam uz pomoć kredita, računajući kako će osvojiti dovoljno mandata da kredit može vratiti. Dodao je da SDP ne želi da na njegovu politiku utječe bilo kakva interesna skupina.

Zamoljen za komentar sastanka u Bruxellesu posvećenog izbjegličkoj krizi, na kojem je od Hrvatske zatraženo da promijeni svoju politiku, Grčić je kazao kako “ono što se traži od Hrvatske tražit će se od svih” jer taj problem ne može sama riješiti ni jedna zemlja. “Dimenzije tog problema su tako velike da ga nije moguće riješiti bez suradnje svih zemalja na koridoru i svih zemalja Europske unije“, kazao je dodavši kako je sastanak u Bruxellesu “barem utvrdio okvir koji je sada puno održiviji od onoga što smo imali do sada”.

Na upit kako komentira informacije o eventualnom sabirnom centru na Balkanu i bi li hrvatski proračun mogao podnijeti zbrinjavanje, primjerice, 10.000 migranata, Grčić je kazao kako o tome ne bi spekulirao, jer će još biti razgovora o tom pitanju. “Rješavanje tog problema bit će dio europske politike, a financiranje svih troškova tog projekta bit će prevaljeno na zajednički europski proračun”, dodao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, u ponedjeljak je ocijenio kako banke taktiziraju jer još nisu počele slati izračune vezane uz zamjenu kredita u švicarskim francima u eurske te im poručio kako se neće izvući od obveza prema zakonu o konverziji. “Na svako kalkuliranje i špekuliranje da će se izvući od obveze, što se tiče nas u trenutnoj vladi, a nadam se i kao obnašatelja dužnosti u idućoj, poruka je jasna: bankari, nećete se iz toga izvući”, istaknuo je Grčić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira to što banke još nisu počele slati izračune potrebne za konverziju, Grčić jer kazao kako je “očigledno da banke taktiziraju”.  “Banke imaju zakonsku obvezu, a ja ih pozivam da se drže te obveze, rade izračune i što prije informiraju građane koja su njihova prava na temelju zakona o konverziji”, naglasio je Grčić. Dodao je kako rok bankama “lagano istječe”, a nakon toga će, kako je upozorio, plaćati penale. “Plaćat će kazne, pa ako su na to spremni podebljat će nešto i hrvatski proračun”, rekao je Grčić.

Dodao je kako postoji rezervni plan ne budu li banke ispunile svoje obveze, a na pitanje uključuje li on porez na aktivu banaka, odgovorio je potvrdno. “Postoje alternativna rješenja, vrlo jednostavna i mi ćemo ih primijeniti ako do toga dođe, a ja se nadam kako neće biti potrebe”, dodao je. Grčić smatra kako konverzija može biti trenutačni trošak za banke, ali im na kraju može donijeti pozitivne učinke.

Related Posts