Sukladno padu američkih zaliha, cijena nafte na 67 dolara

Cijene barela sirove nafte prekoračile su u četvrtak u promjenjivoj trgovini na međunarodnim tržištima razinu od 67 dolara budući da je pad američkih zaliha prigušio zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe u Atlantskom bazenu. Na londonskom su tržištu cijene barela porasle 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,20 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 60,60 dolara.

Fokus tržišta okrenuo se padu američkih zaliha u prošlom tjednu i potražnji za sirovom naftom na fizičkom tržištu u Aziji. Prigušena je pak zabrinutost vezana za američku proizvodnju i za neuvjerljive gospodarske podatke na svjetskoj razini. Tako su službeni podaci pokazali pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,2 milijuna barela, nakon četveromjesečnog razdoblja kontinuiranog rasta. Taj je podatak potisnuo u drugi plan neočekivani rast proizvodnje u ožujku u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Dakoti, drugoj po proizvodnji nafte u SAD-u, potpirivši strah od prekomjerne opskrbe. Na taj je problem u srijedu upozorila i Međunarodna agencija za energiju (IEA). “Cijene trenutno čas padaju čas rastu… ali u prvi plan polako izbija potražnja na azijskom tržištu”, opisuje stanje na tržištu Amrita Sen iz Energy Aspectsa.

Pritom makroekonomski kontekst nije ulijeva veliko povjerenje, pa je tako Kina, najveći svjetski energetski potrošač, objavila da je njezino gospodarstvo u travnju posustalo unatoč labavijoj monetarnoj politici, dok je najveće europsko gospodarstvo, ono njemačko, usporilo u prvom tromjesečju. U Sjedinjenim Državama je u travnju stagnirao obujam maloprodaje, što prigušuje očekivanja da će podaci u drugom tromjesečju pokazati snažan oporavak. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u četvrtak objavila cijenu barela referentne košarice svoje nafte zbog praznika. U utorak je ona iznosila 62,49 dolara. (Agencije)