Šuker: Osigurat ćemo jedakopravnost Hrvata u BiH

Kandidati HDZ-ove „Domoljubne koalicije“ u XI. izbornoj jedinci najavili su u ponedjeljak u razgovoru s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom da će, ako HDZ preuzme vlast u Zagrebu, snažnije ekonomski poduprijeti Hrvate u BiH te podržati osiguravanje njegove jednakopravnosti u BiH.

Nositelj liste Domoljublje koalicije Božo Ljubić i kandidati Ivan Šuker, Željko Raguž i Ante Jukić, Dragan Konta i Darija Prskalo su u razgovoru s predsjednikom Federacije BiH istaknuli ustavnu nejednakopravnost, priopćeno je iz HDZ-a BiH. Ljubić, koji je i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, najavio je da će se u Hrvatskom saboru zalagati da se animira javnost da bi se ostvarila jednakopravnost Hrvata u BiH jer je to zalog za stabilnu i funkcionalnu državu.  “Jedan od problema je i sve veće iseljavanje Hrvata zbog loše ekonomske i socijalne situacije i tu Hrvatska, kao članica Europske unije može mnogo pomoći investirajući putem fondova EU-a po principu prekogranične suradnje da bi se pomoglo Hrvatima da ostaju u BiH i da se zapošljavaju, a tako bi se pomoglo i razvoju BiH”, rekao je Ljubić.

Šuker je izjavio da su sudionici sastanka razgovarali o tome kako učiniti da Hrvati budu stvarno jednakopravni narod u cijeloj BiH, odnosno i tamo gdje čine 10 posto stanovništva i tamo gdje čine više od 90 posto stanovništva.  “Hrvati su većina, ali ustvari nisu jer ako ne mogu plasirati svoje mišljenje i vijesti svojoj televiziji i ako ne mogu čuti svoj jezik onda je to isto kao da su manjina. Kroz povijest su Hrvati mnogo dali za BiH i Hrvatska to mora valorizirati. U Domovinskom ratu braća su se borila rame uz rame i ne treba dijeliti braću”, istaknuo je Šuker.

You may also like

0 comments