Šuica traži jednake proizvode za cijelu Europski uniju

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica podnijela je zahtjev Europskoj komisiji i Europskom parlamentu koji se odnosi na razlike u kvaliteti proizvoda koji se prodaju u zemljama članicama EU-a, priopćio je Ured za informiranje Europske pučke stranke (EPP).

„Imamo jedinstveno tržište i neetično, nepravedno i neprihvatljivo je da postoje razlike u kvaliteti osnovnog sastojka jer se na taj način dovode u zabludu potrošači. Ne želimo dvije klase potrošača u EU, niti želimo dvije klase građana u EU“, izjavila je Šuica.

Šuica se u zadnje tri godine mandata bavi problemom razlika u proizvodima na jedinstvenom europskom tržištu te je odlučila pokrenuti raspravu na europskoj razini upotrebom instrumenata koji su dostupni Europskome parlamentu. Prvi je „Zahtjev za podnošenje zakonodavnog prijedloga“, koji je uputila Komisiji zajedno s kolegama, kojim se traži da Europska komisija podnese prijedlog zakona o reviziji zakonodavstva hrane u EU i stane na kraj diskriminaciji potrošača uklanjanjem dvostrukih standarda u kvaliteti proizvoda koji se prodaju u zemljama EU.

Drugi, relativno novi instrument, dostupan zastupnicima nakon revizije poslovnika Parlamenta početkom godine, jest „Interpelacija za pisani odgovor s raspravom“ koje se upućuje Vijeću ili Komisiji. Uz podršku 45 zastupnika iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Italije, Njemačke, Češke, Slovačke, Rumunjske, Grčke, Mađarske, Bugarske i Finske Dubravka Šuica je pitanje uputila Europskoj komisiji, čime se ovaj problem stavlja na dnevni red plenarne sjednice i o njemu bi mogao raspravljati Europski parlament u cjelini ukoliko Predsjedništvo Parlamenta taj zahtjev prihvati.

Naime, proizvođači su dužni navesti popis sastojaka, no očito je da se u identično brendiranim proizvodima na tržištu srednje i istočne Europe upotrebljavaju sastojci lošije kvalitete, za razliku od proizvoda na tržištu zapadne Europe. Studije koje su provedene u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj pokazuju da se u mnogim proizvodima pronalaze razlike koje značajno utječu na njihovu kvalitetu i koji sadrže, na primjer, niži udio mesa, veći udio masti, više umjetnih sladila i konzervansa, a očekuju se i rezultati slične studije u Hrvatskoj.

Unatoč jedinstvenom europskom tržištu i dalje smo svjedoci lošijih standarda proizvoda na tržištu srednje i istočne Europe u odnosu na zapadnu Europu. Proizvodi su izvana identičnog izgleda, no osjeti se razlika u kvaliteti hrane ali i deterdženta, sredstava za čišćenje te drugih proizvoda široke potrošnje. Dvojna kvaliteta prehrambenih proizvoda, ponovno aktualizirana u hrvatskom i stranom tisku, bila je i jedna o točaka dnevnog reda posljednjeg sastanka Vijeća AGRIFISH, odnosno ministara EU za poljoprivredu i ribarstvo u Bruxellesu 6. ožujka 2017.

Slovačka i mađarska delegacija izvijestile su ministre poljoprivrede o ovome problemu i ukazale na rezultate istraživanja, zatraživši od Komisije da poduzme prikladne mjere, uključujući i zakonodavne mjere na razini Unije, čemu se priklonio i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. „Inzistiram na tome da svi građani Europe trebaju biti građani prvog reda i zaslužuju jednake standarde. Komisija uzima u obzir zabrinutost zemalja srednje i istočne Europe i najavila je da će pratiti situaciju, te pozvala zemlje članice da prijave slučajeve dvojne kvalitete nacionalnim tijelima i Europskoj komisiji. Međutim, potrebno je poduzeti konkretne korake kako bi se stalo na kraj diskriminaciji potrošača, a to je moguće izmjenom zakonodavstva”, zaključila je zastupnica, navodi se u priopćenju.

You may also like

0 comments