Šuica: Građani nemaju dovoljno informacija o TTIP-u

Hrvatska zastupnica Dubravka Šuica je u raspravi o trgovinskom sporazuma EU-a i SAD-a (TTIP) u odboru Europskog parlamenta podržala sporazum ali i upozorila da građani nemaju dovoljno informacija o njegovim učincima te postavila pitanja o ratifikaciji sporazuma u nacionalnim parlamentima i mehanizmu zaštite ulagača (ISDS), izvijestio je ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta u srijedu je održao raspravu i razmjenu mišljenja s Europskom komisijom o napretku pregovora o TTIP-u, na kojoj su zastupnici su izviješteni da je postignut značajan napredak u pregovorima u područjima propisa i pristupa tržištu, te da Komisija inzistira na zadržavanju europskih standarda i zaštiti potrošača. Najviše zabrinutost u javnosti, međutim, izazivaju stavke iz djelokruga Odbora ENVI, te je u raspravi sudjelovala većina članova Odbora, među kojima i zastupnica Dubravka Šuica, priopćio je EPP.

“Ja sam za TTIP i za jačanje zajedničkog tržišta, kao i za to da radimo na konkurentnosti EU u odnosu na rastuća dalekoistočna tržišta. Međutim, očigledno je da će nam biti potrebna pravna osnova, odnosno promjena zakonodavstva”, rekla je hrvatska zastupnica EPP-a. Zastupnica Šuica je upozorila da su građani zabrinuti jer nemaju dovoljno informacija o učincima TTIP-a te postavila pitanja hoće li biti potrebna ratifikacija TTIP-a u parlamentima država članica, što, rekla je, osobno podupire, i je li postignuta suglasnost o pravnom instrumentu ISDS, koji bi omogućio ulagačima da tuže države ukoliko one naknadno donesu zakone koji bi naštetili interesima ulagača.

Predstavnik Europske komisije, zamjenik glavnog pregovarača u EU, Hiddo Houben, odgovorio je da će na pregovore definitivno utjecati predsjednički izbori u SAD-u ove godine, a da o ratifikaciji TTIP-a u nacionalnim parlamentima još nije odlučeno. Cilj je razviti konkretan tekst u svim područjima TTIP-a kako bismo do ljeta imali konsolidirane verzije, rekao je Houben. Također je izvijestio je da je podnesen tekst o održivom razvoju koji se tiče područja rada i okoliša, što je važan dio pregovora jer slijedi europsku trgovinsku strategiju “trgovina za sve”, a čiji je cilj odgovorna trgovina kod kuće, ali i globalno. Tekst također potvrđuje pravo nacionalnim vladama da reguliraju rad i zaštitu okoliša. Amerika je recipročno uzvratila svojim tekstom i nakon 12. kruga pregovora u tijeku je konsolidacija, stoji u priopćenju EPP-a.

Prijedlozi Europske komisije o TTIP-u dostupni su na internetu, dok se konsolidirani dokumenti mogu vidjeti u “sigurnoj sobi” u Europskom parlamentu, ali i u 23 države članice u kojima, prema informacijama iz Europske komisije, također postoje “sigurne sobe” kako bi nacionalni zastupnici i vladini dužnosnici mogli imati uvid u tijek pregovora, stoji u priopćenju. Odbor Europskog parlamenta za međunarodnu trgovinu je o sporazumima TTIP i CETA raspravljao 14. ožujka.

 

You may also like