Home Ekonomija SUH traži smanjenje opterećenja dohotka umirovljenicima

SUH traži smanjenje opterećenja dohotka umirovljenicima

by Petra Rajković

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputio je u četvrtak prijedloge izmjena Zakona o doprinosima, po kojima bi se umirovljenicima koji privrede drugi dohodak porezna stopa računala u vrijednosti polovice pune porezne stope za drugi dohodak od 24 posto, te bi se brisao institut dodatnog zdravstvenog doprinosa za umirovljenike od 1 i 3 posto, kao neprimjereno dvostruko terećenje.

Iz SUH-a u priopćenju pojašnjavaju da bi se porezna obveza na ostvareni dohodak umirovljenicima trebala umanjiti kao i ona za prvi dohodak od nesamostalnog rada ili mirovine.

Podsjećaju da hrvatski umirovljenici imaju najniže relativne mirovine od svih zemalja u okruženju te su peti na ljestvici najsiromašnijih starijih građana u Europskoj uniji, jer je svaka treća osoba starija od 65 godina siromašna.

Budući da je prosječna mirovina od 2251 kunu nedostatna za puko preživljavanje, a u odnosu na iznos srednje plaće populacije u dobi od 50 do 59 godina najniža je u EU s tek 37 posto, hrvatski su umirovljenici sa zadovoljstvom dočekali programsko opredjeljenje HDZ-a i nove Vlade da se omogući i stimulira povrat na tržište rada onima koji to mogu i žele, ističe SUH.

Čini se da su to bila preuranjena očekivanja i netočna obećanja, jer je i ova Vlada nastavila smjer prethodne, koja je najavila konačni odmak od socijalističkog otpora pravu na rad umirovljenika bez obustave mirovine. Zapravo je to omogućila samo onima koji su ostvarili tzv. starosnu mirovinu, dok je isto pravo zanijekala prijevremenim starosnim umirovljenicima koji su za stjecanje svoje mirovine prosječno odradili i uplatili oko 37 godina radnog staža.

SUH tvrdi da aktualna Vlada nastavlja diskriminacijski hod prethodne Vlade, postavljajući nove prepreke za rad umirovljenika, ovoga puta kroz stjecanje drugog dohotka. Umjesto da se dade prednost radu ispred socijalne potpore, Vlada je spremna ograničiti rad umirovljenika kroz stjecanje drugog dohotka i preusmjeriti siromašne hrvatske umirovljenike na državne jasle socijalne potpore.

Kako bi se to izbjeglo, umirovljeničke udruge očekuju od Vlade da izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju što prije omogući bezuvjetno pravo na radni odnos do pola radnog vremena i prijevremenim starosnim umirovljenicima, ističe se u priopćenju.

(Agencije)

Related Posts