Home Politika Suđenje “balkanskom krvniku” ulazi u završnu fazu

Suđenje “balkanskom krvniku” ulazi u završnu fazu

by admin

Suđenje bivšem zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ulazi idući tjedan u završnicu iznošenjem završnih riječi tužiteljstva i obrane čovjeka optuženog za najgore zločine u Europi od Drugog svjetskog rata.

Sedamdesetčetverogodišnji Mladić postao je simbolom barbarskog plana čija je svrha bila očistiti multietničku Bosnu i Hercegovine od Hrvata i Bošnjaka, a potaknula ga je želja za uspostavom etnički čiste “Velike Srbije”.

Mladić je jednom prilikom hladno rekao: “Granice se krvlju crtaju, a države se označavaju grobovima.”

Završne riječi na suđenju počinju u ponedjeljak, a brojne obitelji njegovih žrtava u BiH nestrpljivo čekaju kraj suđenja i presudu.

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid u Srebrenici gdje je 1995. ubijeno 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno oko 10.000 ljudi.

Čovjek su međunarodni mediji opisivali kao balkanskog ili bosanskog koljača ili krvnika i dalje nema kajanja i misli kako je samo branio svoju zemlju te da ništa nije kriv.

Rođen 12. ožujka 1942. u Božinovićima u istočnoj  Bosni, Mladić je dobio ime Ratko koje se, piše njegova biografkinja Ljiljana Bulatović, obično daje muškoj djeci rođenoj u vrijeme ratova.

U lipnju 1991. kada se raspala Jugoslavija i izvršena je agresija na Hrvatsku, Mladić, koji je tada bio pukovnik JNA, dobio je zadaću da organizira pobunjene srpske snage u Hrvatskoj.

U svibnju iduće godine već je bio general i imenovan je zapovjednikom snaga bosanskih Srba. Bivši glasnogovornik JNA Ljubodrag Stojadinović opisao je Mladića kao “narcisoidnog, uobraženog, taštog i arogantnog” čovjeka, dok je bivši pukovnik Gaja Petković rekao da je bio “cinik i sadist”.

Godinu dana kasnije Mladić je optužen da je pokrenuo najgori zločin u Europi – masakr bošnjačkih muškaraca i dječaka u UN-ovoj zaštićenoj enklavi Srebrenici.

Imao je i ključnu vojnu poziciju u opsadi Sarajeva. Odbio se povinovati zahtjevima Zapada da povuče teško oružje i zbog toga je njegovo vojno napredovanje u rujnu zaustavljeno zrakoplovima i raketama NATO-a.

Mladić (72), bivši zapovjednik Glavnog stožera VRS, optužen je u Den Haagu za genocid i brojne druge zločine nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u BiH od 1992. do kraja 1995.

Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega uhićen je 26. ožujka 2011. u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji i izručen Haagu pet dana kasnije.

Tužiteljstvo sa završnim riječima počinje u ponedjeljak i ima na raspolaganju tri dana. Obrana će se početi obraćati sudu u petak, a presuda se očekuje iduće godine.

Predsjednica Majki Srebrenice Munira Subašić nada se da će kazna biti doživotna.

Mladićev politički partner Radovan Karadžić u ožujku je osuđen na 40 godina zatvora, uključujući i za genocid u Srebrenici.

Subašić žali zbog izgubljenog vremena. “Oni koji još uvijek vjeruju da su Mladić i Karadžić junaci, možda ne bi tako mislili da su njih dvojica osuđena odmah poslije rata”, rekla je.

(Agencija)

Related Posts