Sud UN-a: UAE krši prava Katara

Sud Ujedinjenih naroda izdao je privremeno rješenje u kojem je mjere koje su Ujedinjeni Arapski Emirati sproveli protiv Katara, kao dio bojkota, opisao kao rasnu diskriminaciju.
UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Egiptom, sproveo je kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu protiv Katara u junu 2017. Katar je podnio tužbu Međunarodnom sudu pravde u junu, optužujući UAE za kršenje međunarodnih zakona protjerujući hiljade Katarana od kojih mnogi imaju porodice ili imovinu u toj zemlji, kao i zbog zatvaranja zračnog prostora i blokada katarskih luka.

Navodno bojkot krši međunarodnu konvenciju o eliminaciji svih vrsta rasne diskriminacije, uključujući diskriminaciju na bazi nacionalne pripadnosti – ugovor koji su potpisale i UAE i Katar. Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat nisu potpisnici spomenute konvencije. U ponedjeljak je Sud UN-a rekao da familije koje je pogodila odluka UAE moraju biti ujedinjene.

Također je rečeno da se studentima mora pružiti prilika da završe svoj studij koji su započeli u Emiratima ili da zadrže ocjene koje su dobili kako bi im se pružila mogućnost da studije završe negdje drugdje. Na koncu, rečeno je da se Kataru treba dozvoliti pristup pravnim službama u UAE-u.

Katarski Nacionalni komitet za ljudska prava ustvrdio je da je blokadom pogođeno oko 13.000 ljudi. Komitet je u prošloj godini zabilježio 4105 slučajeva kršenja ljudskih prava, uključujući 646 kršenja prava na ujedinjenje porodica.

You may also like