Sud prihvatio podjelu Vjesnikove imovine između Pavića, Todorića i Styrie

Općinski građanski sud u Zagrebu usvojio je zajednički prijedlog tiskare Vjesnik d.d., Večernjeg lista, Tiska i Allegheny Financiala, nekretninske tvrtke Ninoslava Pavića i partnera, za podjelom i uknjiženjem vlasništva nad nekretninama i zemljištem nekadašnjeg NIŠPRO Vjesnika svojevremeno procijenjenim na 80 milijuna eura.

Prema sudskom rješenju, usvojena je zajednička prijava predlagatelja za formiranjem jedinstvene katastarske čestice i podjeli vlasništva nekretnina bivšeg Vjesnika prema kojoj, a na temelju dogovora suvlasnika, pravo na 60,96 posto vlasništva imaju država i tiskara Vjesnik d.d., Allegheny Financial Ninoslava Pavića i partnera ima 11,95 posto, Styria preko Večernjeg lista 10,89 posto vlasništva, Tisak u sklopu Agrokora Ivice Todorića ima pravo na 10,96 posto vlasništva, dok ostatak pripada manjim suvlasnicima.

Tijekom procesa uknjiženja na zemljišnoknjižnom odjelu zagrebačkog Općinskog građanskog suda, pokrenutom u ožujku, predstavnici Državnog odvjetništva istaknuli su da se ne protive prijavi predlagatelja za uknjiženjem vlasništva, ali i da država ima namjeru kupiti preostale dijelove cijele nekretnine bivšeg NIŠPRO Vjesnika, sukladno Planu upravljanja državnom imovinom u 2015.

S druge strane, odvjetnici predlagatelja upozorili su da država nije u cijelosti ispunila sve odredbe kupoprodajnog ugovora kojim je u procesu predstečajne nagodbe Vjesnika d.d. preuzela 38 posto nekretnina u kompleksu Vjesnika (neboderu i okolnim objektima), ali i da nakon dovršetka tog postupka neće biti zapreka da se dopusti predbilježba prava vlasništva u korist države.

Otvaranjem postupka uknjiženja vlasništva nad kompleksom Vjesnika ponovno se aktualiziraju mogućnosti privođenja svrsi tog sada zapuštenog prostora u kojem je posluje samo tiskara Vjesnik d.d. i gdje nakon gašenja lista Vjesnik i preseljenja Večernjeg lista nema niti jedne novinske redakcije.

Prema Studiji prostornog uređenja mogućnosti izgradnje kompleksa Vjesnik iz 2012. iza koje stoje svi sada uknjiženi suvlasnici, na parceli od 32.435 četvornih metara moguća je gradnja poslovno-stambenog prostora do čak 260.000 četvornih metara, gotovo šest puta više od sadašnjih 45.000 korisnih kvadrata na 17.606 četvornih metara izgrađene površine.

Prihvaćanjem uknjiženja vlasništva i podjelom imovine nekadašnjeg NIŠPRO Vjesnika svi suvlasnici mogli bi nakon uknjiženja vlasništva te ‘zelenog svjetla’ DORH-a biti isplaćeni.

Prema posljednjoj procjeni vrijednosti, potencijalni investitor ili država trebao bi ‘velikoj trojci’, Todorićevoj kompaniji, austrijskoj Styriji i tvrtki u Pavićevu suvlasništvu, platiti ukupno 27 milijuna eura – svakome od njih između 8,8 i 9,5 milijuna eura, a prema neslužbenim informacijama, moguć je prijeboj međusobnih potraživanja države i tih kompanija ili dogovor o davanju zamjenskog zemljišta u državnom vlasništvu.

You may also like