Sud odobrio spajanje agrokemijskih divova

Europska unija odobrila je u ponedjeljak povezivanje američkih agrokemijskih divova Dow Chemicala i DuPonta vrijedno 130 milijardi dolara, uklonivši prepreke ključnoj konsolidaciji u važnom sektoru za poljoprivrednike i okoliš.

Odluka europskog regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja bila je uvjetovana pristankom DuPonta na prodaju “velikih dijelova” globalnog poslovanja s pesticidima, navodi se u priopćenju Europske komisije. “Spajanje Dow-a i DuPonta može se odobriti zahvaljujući značajnim obvezama koje su tvrtke preuzele u odnosu na proizvode te organizaciju istraživanja i razvoja diljem svijeta”, kazala je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Dvije američke kompanije najavile su povezivanje u prosincu 2015. godine sa ciljem stvaranja najveće kemijske grupe u svijetu, podsjeća AFP. Iako su kompanije dominantni igrači na području široke palete kemijskih proizvoda, najveću je pažnju privukla proizvodnja pesticida i umjetnih gnojiva. Proizvodi koje razvijaju Dow i DuPont “tiču se svih nas”, kazala je Vestager na konferenciji za novinare u Bruxellesu. “Oni doslovno utječu na naš svagdašnji kruh”, dodala je.

Protivnici povezivanja upozoravali su da bi se njime produbile opasnosti za okoliš, poljoprivrednici diljem svijeta kaznili višim cijenama a dalo poticaja industriji kontroverznih genetski modificiranih usjeva, podsjeća AFP.

You may also like

0 comments