Sud odlučuje o optužnici Vidoševiću

Zagrebački Županijski sud u srijedu će početi razmatrati osnovanost optužnice protiv bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića kojega Uskok tereti da je godinama izvlačio novac iz institucije kojoj je bio na čelu. Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna.

Tužiteljstvo se pritom, kako je ranije istaknulo, vodilo mišljenjem knjigovodstveno-financijskog vještaka koji je utvrdio da između Vidoševićevih zakonitih prihoda i imovine postoji znatan nesrazmjer. Predložili su i da mu se oduzme dio umjetničke zbirke, koja je prema procjenama stručnjaka, među njavrjednijma u Hrvatskoj. Vidoševića se tereti da je godinama potkradao Komoru koju je s još osam osoba navodno oštetio za najmanje 36 milijuna kuna. Uskok je Vidoševića pritom označio kao organizatora skupine koja je, među ostalim, odgovorna za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Nakon izbijanja afere Remorker, sredinom listopada 2013. u kojoj je prva uhićena njegova najbliža suradnica i šefica kabineta Zdenka Peternel, Vidošević je kazao da je neugodno iznenađen tim slučajem, a na pitanje je li moguće da ništa nije znao, kazao da je sve moguće pa i da “muž zadnji dozna”. Kada je 12. travnja 2014. pet mjeseci nakon uhićenja u akciji Remorker pušten iz istražnog zatvora u Remetincu Vidošević je kazao da je sretan i uzbuđen te da jedva čeka vidjeti obitelj i prijatelje. Nije želio komentirati optužbe protiv njega ističući da je sud jedino mjesto gdje se može braniti čast i ugled.

Odgovarajući na novinarska pitanja Vidošević je kazao da je uvjeren kako će moći dokazati porijeklo svoje imovine. “To sam jedino siguran da mogu, a ovo sve drugo pustimo. Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti lavinu pokrenutu putem medija. Jedino se na sudu mogu iznositi svoji argumenti”, rekao je tada Vidošević. Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je jedan od optuženika, Igor Premilovac, priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini ‘opranog’ vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere Remorker dok drugi seže u Hrvatske autoceste (HAC), koje su se također našle pod Uskokovim istragom, što je rezultirala optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete te njegovih najbližih suradnika iz ministarstva i HAC-a.

Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida čiji su čelnici priznali Uskokove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne. U jednom od proširenja Vidošević, za kojega se nakon uhićenja doznalo da je i najveći hrvatski kolekcionar umjetnina, osumnjičen je da je Komoru, upravo nabavljajući slike, oštetio za još 265 tisuća kuna. Vidošević je osumnjičen i da je oštetio tvrtku Kraš koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230 tisuća kuna. U tom slučaju Uskok uz Vidoševića sumnjiči i njegovu savjetnicu za nekretnine Vesnu Rodić te potpredsjednicu Nadzornoga odbora Kraša Jadranku Ivčić, koje se brane sa slobode.

Vidoševićev odvjetnik Dražen Delač ranije je Hini izjavio da je obrana spremna poricati navode iz optužnice. “Bilo je logično očekivati da će u jednom takvom predmetu nakon duge istrage i nekoliko proširenja biti podignuta optužnica”, kazao je odvjetnik. Dodao je, kako je Uskok od djela optužbi odustao tijekom istrage pa će u tom smislu tek vidjeti na koji je način postavljena optužnice.

You may also like