Sud odbio ponavljanje predstečajne nagodbe EPH

Trgovački sud u Zagrebu objavio je rješenje kojim se odbacuje prijedlog za ponavljanjem pravomoćno dovršenog postupka predstečajne nagodbe tvrtke EPH Media, izdavača Jutarnjeg lista i Globusa, a koji je podnio vjerovnik Hrvoje Šimić. Sud je u rješenju zaključio da je prijedlog vjerovnika osporene tražbine Hrvoja Šimića za ponavljanje postupka predstečajne nagodbe tvrtke EPH Media bio dopušten, pravovremeno podnesen, ali i neosnovan.

Pozivajući se na odredbe Zakona o parničnom postupku sud je istaknuo da bi ponavljanje pravomoćno završenog postupka bilo moguće samo ukoliko bi se odluka suda temeljila na odluci drugog tijela, u ovom slučaju nagodbenog vijeća Fine koje je u ožujku 2014. potvrdilo prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja za koji je glasala većina vjerovnika EPH Medije. Utvrđeno je i da je pred istim nagodbenim vijećem Fine u listopadu 2013. utvrđen iznos tražbina vjerovnika koje je Ministarstvo financija naknadno poništilo.
Sud navodi da je poništeno rješenje o utvrđivanju tražbina, ali i da nije poništeno niti ukinuto izvršno rješenje iz ožujka 2014. na temelju kojeg je Trgovački sud lani u  srpnju temeljio rješenje o odobrenju sklapanja predstečajne nagodbe EPH Medije. U sudskom rješenju naglašava se da trgovački sudovi nisu ovlašteni ispitivati pravilnost provedenog postupka pred Finom te da da u njihovu ulogu ne spada obaveza utvrđivanja i otklanjanja nedostataka iz postupka kod Fine jer ih, kako je istaknuto, sanira konačno rješenje Fine nakon upravnog  postupka.
Rješenje je objavljeno je nakon rasprave održane 13. listopada na kojoj su vjerovnici koji osporavaju predstečajnu nagodbu EPH Mediji istaknuli da je u tom slučaju riječ o znakovitoj ‘šutnji administracije’ u kojoj svi ‘raspravljaju o krovu te medijske kuće, a nitko ne primjećuje da joj se zidovi urušavaju’. Zastupnici EPH Medije naglasili su da se protive ponavljanju postupka predstečajne nagodbe, a istaknuli su i da taj prijedlog smatraju nedopuštenim budući da je Hrvoje Šimić vjerovnik osporene tražbine.
Na temelju rješenja Fine iz  rujna 2013.  ukupne tražbine vjerovnika EPH medije bile su utvrđene na 448 milijuna kuna, a nakon prihvaćenja utvrđenja tražbina proveden je i proces predstečajne nagodbe EPH nakon koje je zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković preuzeo većinski dio te najveće novinsko-izdavačke kuće u Hrvatskoj. Osim za EPH Mediju, i predstečajna nagodba cijelog Europapress Holdinga (EPH) vraćena je na ponovni postupak. Upravni sud u Zagrebu još je u ožujku donio presudu u korist više vjerovnika koje zastupa Hrvoje Šimić i poništio rješenje Ministarstva financija kojim se odbacuje njihove žalbe na rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH u iznosu od 1,7 milijardi kuna iz rujna 2013.
Vjerovnici EPH su u sporu s Ministarstvom financija upozoravali na, kako su istaknuli, ‘napuhavanje’ tražbina vjerovnika u procesu predstečajne nagodbe EPH preko tražbina povezanih društava 4Media EPH, EPH Magazini, EPH Media, Gloria grupa, Media Nexus i Slobodna Dalmacija čime je prekršeno više odredbi Zakona o obveznim odnosima i Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

You may also like

0 comments