Home Geopolitika Stvaranje unipolarnoga svijeta je propalo

Stvaranje unipolarnoga svijeta je propalo

by Energypress.net

Pokušaji uspostavljanja unipolarnog svjetskog poretka su propali i ravnoteža na svjetskoj sceni se ponovno uspostavlja, izjavio je predsjednik Rusije, Vladimir Putin u intervjuu za vodeću emisiju “Rezultati tjedna” na kanalu NTV, prenosi TASS.

“Situacija se mijenja. I ja mislim da ni za koga više nije tajna, da svi i tako vide kako se puno naših partnera sami pozivaju na principe međunarodnog prava, zato što se ravnoteža u svijetu postepeno ponovno uspostavlja”, izjavio je Putin.

“Pokušaji da se stvori unipolarni svijet nisu uspjeli”, uvjeren je ruski predsjednik. “Mi već živimo u drugoj dimenziji”, smatra Putin. “Ali mi smo, mislim na Rusiju, uvijek zastupali stav da štiteći svoje nacionalne interese uvijek moramo poštovati interese drugih”, istaknuo je ruski predsjednik. “Mi tako planiramo graditi naše odnose sa svim našim kolegama.”

Putin je objasnio da u se suvremenom svijetu “slušaju oni čiji je glas dovoljno jak da se čuje”. “A ako je to neki beznačajan element u međunarodnim odnosima, onda se, naravno, može biti ljubazan, ali igra će ipak biti negativna prema onima koji se ne smatraju važnim partnerima”, istaknuo je ruski predsjednik.

Putin je izjavio da su “arapsko proljeće” i njegove negativne posljedice za regiju bili mogući zbog odbijanja ključnih zemalja svijeta da poštuju norme međunarodnog prava radi svojih geopolitičkih interesa.

Rusija i Japan planiraju napraviti zajednički investicijski font. Njegova ukupna vrijednost iznosila bi 100 milijardi japanskih jena ili 880 milijuna američkih dolara, piše japanska agencija Kiodo, a prenosi ruski list Rossijskaja Gazjeta.

Očekuje se kako će tokom posjeta predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina Japanu, biti potpisan sporazum koji će pokrenuti stvaranja zajedničkog rusko-japanskog investicijskog fonda. Njegovo osnivanje se planira za 2017. godinu. U stvaranju fonda će sudjelovati Japanska banka za međunarodnu suradnju ( JBIC ) i Ruski fond direktnih investicija ( RFDI ). Sudjelovanje obiju strana u samom fondu će biti jednako.

Related Posts