Studio 4: Hrvatska nije SAD pa smije rješavati dugove tiskanjem novca

Ekonomski analitičari Josip Budimir i Niko Delić komentirali su u emisiji Studio 4 na HRT-u neznatne pokazatelje gospodarskog rasta. U dinamičnoj raspravi Budimir je Delićeve solucije za oporavak okarakterizirao kao neutemeljene i nerealne.

Male stope rasta više govore o stagnaciji, a ne o oporavku, pitanje je koliko je to održivo samo po sebi”, rekao je u uvodnom dijelu Budimir, na što je Delić komentirao kako je ”trenutni rast na nivou statističke greške” ”Proračunski deficit da bi se gospodarstvo osnažilo treba povećati, a ne smanjiti, na način da se srežu porezi na plaće, porez na dobit, PDV i da se krene s ulaganjima u javnu infrastrukturu. Ne slažem se da smo pred bankrotom”, rekao je među ostalim Delić.

Budimir pak odgovara kako bi s takvim mjerama brzo ”skočili”. ”Delićeve solucije su nerealne i neutemeljene. Hrvatska ekonomija pati od istočnog grijeha. Ne možemo se zaduživati u nacionalnoj valuti niti kupovati naftu i strateške sirovine u nacionalnoj valuti, nego samo uz devizna sredstva. Treba izgraditi konkurentnost nacionalne ekonomije i stvarati osnovu iz realnih podloga, a ne ni iz čega. Inače će doći do hiperinflacije i nacionalna valuta že izgubiti na vrijednosti. Svi će bankrotirati preko noći, ne samo država. MI nismo Sjedinjene američke države pa da nam FED tiska novac. I tako riješe dug. Oni su vlasnici rezervi svjetske valute. Nemamo izbora, nego rastom proizvodnje rješavati problem”, rekao je Budimir.

Nadodaje kako država ne može nešto nekome dati što prije drugome nije uzela. ”Moramo poduzeti strukturne reforme, da ljudi ne idu na državne jasle nego da se uključe na tržište rada. Država treba biti javni servis, a ne sila iznad društva. Potpuno je nerealno da ovako veliki proračunski deficit možemo povećavati bez da budemo sankcionirani na financijskom tržištima”, zaključio je Budimir.