Studija: Smanjen broj džihadista iz Njemačke

Iz Njemačke u Siriju i Irak više gotovo i ne odlaze islamisti kako bi se borili na strani tzv. Islamske države, javljaju u četvrtak njemački mediji pozivajući se na istraživanje Službe za zaštitu ustavnog poretka i policije.

“U razdoblju između srpnja 2015. i lipnja 2016. u borbe u Siriji i Iraku na strani IS-a odlazilo je mjesečno u prosjeku manje od 5 građana Njemačke”, javljaju Sueddeutsche Zeitung i javni servisi WDR i NDR pozivajući se na povjerljivu studiju Službe za zaštitu ustavnog poretka i policije.

Na vrhuncu vala odlaska njemačkih islamista u Siriju i Irak, nakon što je 2014. tzv. Islamska država proglasila “kalifat”, iz Njemačke je u borbe mjesečno odlazilo i preko 100 osoba.

Iz studije ne proizlazi koji su razlozi za tako drastičan pad broja islamista koji odlaze na borbe na Bliski istok. No istodobno se procjenjuje da su vojni neuspjesi IS-a kao i priče povratnika o drastičnom režimu koji vlada u prostorima pod vlašću IS-a utjecali na slabljenje morala potencijalnih “džihadista”.

Dodatno su ulogu odigrale i akcije oduzimanja putovnica islamistima poznatim vlastima, kao i strože kontrole granica. S druge strane, kako se procjenjuje u studiji, IS ciljano svoje pobornike upućuje na izvođenje napada u zemljama u kojima žive. Opasnost u Njemačkoj također dolazi i od povratnika koji već sudjelovali u borbama IS-a.

You may also like