Studija: Federalizam je rješenje za sudbinu Bosne i Hercegovine

Kroz federalizam i konsocijacijsku demokraciju moguće je riješiti pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH koje se pokazalo ključnim za rješenje krize nastale nakon zaustavljanja rata, ocijenili su autori i predstavljači studije ‘BiH – federalizam, ravnopravnost, održivost’ koja je u srijedu predstavljena u Mostaru.

U studiji, koju je financijski podupro Državni ured za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske, kaže se da su nejednakopranost triju konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka te zloporabe ključni razlozi zaostajanja i krize u toj zemlji. “Osnovni preduvjet integracije, upravljivosti, stabilnosti i napretka i održivosti BiH je ustavno- pravna, institucionalna i politička ravnopravnost tri njezina konstitutivna naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. Bez ravnopravnosti konstitutivnih naroda nema ni integracije države, ni njezine stabilnosti, ni napretka ni održivosti”, rekao je urednik studije Ivan Vukoja, čelnik Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

On je federalizam i konsocijaciju ocijenio temeljnim kamenom za rješavanje problema u BiH. “Jedino federalizam i konsocijacija kao okvirni koncepti te federalizacija kao proces imaju potencijal dosljedno provesti ustavno načelo konstitutivnosti naroda i osigurati njihovu punu institucionalnu ravnopravnost unutar autentičnog političkog poretka u BiH”, rekao je Vukoja. Po riječima predavača s Instututa za povijest, prof. dr. Ive Lučića u društvu BiH se još uvijek i sam spomen o konsocijaciji predstavlja fašizmom, jer se shvaća kao prijetnja idejama unitarizacije zemlje. “Utjerivanje u identitet ovdje je uvijek imalo elemente etničkog čišćenja”, rekao je Lučić.

Pojasnio je kako tri naroda s različitih polaznih točaka gledaju na BiH, što se pokazalo i kod nedavnog podnošenja zahtjeva za status kandidata za članstvo u EU. Tada je među Hrvatima s ‘vatrometom’ u Mostaru obilježen taj čin, dok je u bošnjačkom i srpskom dijelu BiH ta činjenica uglavnom ignorirana.

Po Ugi Vlaisavljeviću, profesoru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ključ za rješenje svih problema u BiH je hrvatsko pitanje, premda je cijeli taj narod nazvao konstitutivnom manjinom. “Hrvatsko pitanje je pitanje svih konstitutivnih naroda u BiH i pitanje rješenja ukupne krize u BiH. Sadašnje stanje pokazuje da mi nemamo temelj za etnokulturnu pravdu”, rekao je Vlaisavljević koji smatra da su tri naroda jednakopravna samo na teritoriju koji je za njih ‘osvojila ratna mašinerija’.

You may also like

0 comments