Struja dobivena iz OIE premašila dobivenu iz plina

Analiza

Energija dobivena iz vjetra i sunca dala je prvi put gotovo četvrtinu energije u zemljama Europske unije 2022. godine, navodi se u danas objavljenom izvješću istraživačkog centra European Review of Electricity Ember.

Energija vjetra i sunca dala je gotovo 22 posto električne energije potrošene u Europskoj uniji, puno više od električne energije iz ugljena (16 posto) i čak po prvi put premašujući fosilni plin (20 posto) koji se koristi u proizvodnji električne energije.

Ember predviđa da će se 2023. upotreba fosilnog plina smanjiti za dodatnih 20 posto.

Politički odgovor Europe na rusku invaziju na Ukrajinu 2022. bio je ubrzanje tranzicije električne energije.

“Sada je fokus na bržem smanjenju potražnje za plinom, istovremeno s postupnim ukidanjem ugljena. To znači da smo na pravom putu za veliki porast čiste energije”, navodi se u izvješću.

Nakon invazije na Ukrajinu i postupnog zatvaranja ruskih plinovoda, Europa je morala uvoziti ogromne količine tekućeg prirodnog plina koji se prevozio brodovima i ponovno otvoriti elektrane na ugljen, ali bez sunca i vjetra bilo bi potrebno još više ugljena, kažu analitičari .

Za Embera se električna energija iz vjetroelektrana i solarnih farmi stoga pokazala vrlo korisnom u prevladavanju i plinske krize i krize električne energije koja je istovremeno pogodila Europu, zbog gašenja mnogih nuklearnih reaktora.

Proizvodnja električne energije na ugljen porasla je za 7 posto između 2021. i 2022., ali je rad elektrana na ugljen zapravo pao u zadnja četiri mjeseca prethodne godine.

“Rekordan rast solarne i vjetroelektrane pomogao je ublažiti deficit nuklearne i hidroenergije”, stoji u izvješću.

You may also like