Stručnjak MI 5: Takvu razinu prijetnje još nisam vidio!

ISIL planira velike napade u Velikoj Britaniji, a Andrew Parker, direktor britanske obavještajne službe MI5, kaže da je razina prijetnji džihadista koji ondje žive najviša u posljednje 32 godine, javlja Telegraph.

Parker je priznao da je MI5 morala hakirati računala kako bi prekinula komunikaciju džihadista i osujetila napade terorističke mreže. U godinu dana zaustavili su 13 terorističkih prijetnji U godišnjem izvješću o obrani i sigurnosti, Parker je napomenuo kako je u proteklih 12 mjeseci njegova agencija zaustavila šest terorističkih prijetnji u Velikoj Britaniji te sedam izvan države. Najviše prijetnji povezano je sa Sirijom i Islamskom državom. “Više od 750 ekstremista iz ove zemlje putovalo je u Siriju, a porast prijetnje ne pokazuje znakove usporavanja. Vidimo prijetnje protiv Velike Britanije kojima upravljaju teroristi u Siriji, one omogućene kontaktima u Siriji i one inspirirane ISIL-ovski sofisticiranim iskorištavanjem tehnologije”, kazao je Parker.

Britanci se brzo radikaliziraju na internetu, a potom ih se ohrabruje da izvode niskotehnološke, ali smrtonosne napade. Parker ističe kako su u nizu ovogodišnjih napada u Europi i drugdje viđene “veće ambicije za napadima koji bi izazvali veći broj žrtava”. Napominje kako je, unatoč ISIL-u koji slovi kao trenutačno najveća teroristička prijetnja, Al Kaida i dalje vrlo velika prijetnja, te da pripadnici te terorističke organizacije planiraju velike napade u Britaniji. “Sve to znači da je prijetnja s kojom se suočavamo danas na razini koju nisam vidio nikada u svojoj karijeri”, zaključio je direktor MI5.

You may also like