O datumu izbora nagađa se još od početka godine i svaka “svježa” najava izazove žestoke reakcije. Isti je slučaj i s najnovijom idejom vladajućih da bi se na izbore moglo ići u studenom. I to, ako je ikako moguće, prije obilježavanja obljetnice pada Vukovara. A da bi bili sigurni kako će građani na birališta prije 18. studenog, jer predsjednica je ta koja odlučuje o datumu, u Kukuriku koaliciji čak se izrodila i ideja o sazivanju izvanredne sjednice Sabora dva tjedna prije redovne kako bi se njegovo raspuštanje dogodilo 15. rujna, kada po Ustavu počinje redovna sjednica.

“Nema dileme da će vladajući sebi odrediti najpovoljniji trenutak kada ići na izbore. To je jasno. Pravno gledajući, oni mogu sazvati izvanrednu sjednicu i Sabor raspustiti 15. rujna te se takva sjednica zapravo samo zove izvanredna jer se saziva izvan Ustavnog roka”, kaže Ivo Josipović, bivši predsjednik. Da je to izvedivo, smatra i politički analitičar Žarko Puhovski. Može se sazvati izvanredna sjednica sabora, ali s druge stane ne mislim da će vladajućima silovanje procedure donijeti nešto koristi, piše Večernji list.

“Što ako Arbitražni sud krajem godine nastavi s radom mimo naše odluke, a nema Vlade“ kaže Kosor i dodaje da je na izbore zato najbolje ići početkom godine. Nije joj jasan ni strah od obljetnice u Vukovaru.  “Za svakog normalnog čovjeka Vukovar nije mjesto stjecanja političkih bodova i tko to bude činio imat će golemu štetu“, smatra.

U HDZ-u ističu da je njihov šef Tomislav Karamarko više puta rekao kako je potrebno odrediti datum izbora i smatraju da je skandalozno i nedemokratski što još uvijek ne znamo kada ćemo na birališta. Kao što im je skandalozna ideja da se zbog izbjegavanja Vukovara saziva izvanredna sjednica.

“ Vlada, umjesto da se bavi spinovima i manipulacijom, trebala bi se baviti gorućim problemima kao što su gospodarstvo, više od sto tisuća iseljenih, blokiranima, osiromašenima, nezaposlenima“, kaže HDZ-ova Sunčana Glavak.

Da izbori trebaju biti što prije, smatraju i u HDSSB ništa im neće pomoći.  “Potpuno mi je neprihvatljivo jednu tako tužnu obljetnicu gledati u kontekstu izbora“, kaže Vulin.

Politički analitičar Višeslav Raos smatra da ovakvih dilema ne bi ni bilo da imamo fiksiran datum izbora. “Što se tiče studenog kao mjeseca održavanja izbora, smatram da je to dobro vrijeme za odlazak na birališta. Ne ulazi se u blagdansko razdoblje, vremenske su prilike dobre, a i za razliku od kraja godine i siječnja, ljudi manje putuju, što je dobro za izlaznost“, kaže Raos. Ni njemu nije logično mišljenje da je izbore dobro odraditi prije Vukovara. “Pa zar je Vukovar doista najveći problem?“, pita.

Politolog Berto Šalaj smatra pak kako vladajući nemaju toliko strah od Vukovara koliko se boje da uspješan ritam u kojem su sada neće potrajati do siječnja ili veljače.  “Mislim da oni misle kako taj pozitivan zamah treba iskoristiti i da zbog toga razmišljaju o izborima u studenom“ kaže Šalaj.

Related Posts