Stručnjaci: Rusija iskoristila neučinkovitost politike Zapada

Rusi i dalje napadaju ciljeve u Siriji. Zapad ponovno poziva Moskvu da ih prekine jer mete nisu samo pripadnici tzv. Islamske države.

Ruska je vojska prvi put intervenirala nakon 1979. izvan granica bivšeg SSSR-a. Uključila se u sukobe u Siriji, no koji joj je cilj? Je li riječ samo o potpori savezniku Bašaru Al asadu, čije svrgavanje s vlasti traži zapad, ili o djelatnom doprinosu borbe protiv tzv. Islamske države? Odgovore na ova pitanja pokušali smo dobiti u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” u kojoj su gostovali politički analitičar Vlatko Cvrtila, vojni analitičar Marinko Ogorec te novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, donosi HRT.

Cvrtila je rekao kako je Rusija pripremala ovu strategiju nekoliko mjeseci. Putin je u svom govoru u UN-u jasno naznačio novu strategiju Rusije koja više nije samo u bližem okruženju već izlazi van regije. Rusija je iskoristila jalovost zapadne politke i nepostojanje rješenja za izbjegličku krizu, naglasio je Cvrtila. Ogorec je rekao da su ruski udari na Siriju puno učinkovitiji od zapadnih.

Hassan Haidar Diab je istaknuo da umjerena oporba ne postoji u Siriji. Sirija je podijeljenja na pet dijelova. Jedan dio drži tzv. Islamska država, drugi dio režimske snage, a ostalo dijele različite ideologijske frakcije. Haidar je istaknuo kako je porazna činjenica da je veliki broj intelektualaca i vjerskih vođa Saudijske Arabije pozvao na fetvu protiv Rusa u svijetu, rekao je Haidar.

You may also like