Strateške rezerve pune iranskom naftom

Sporazum Kine i Irana

Kina je proteklih nekoliko tjedana dodala gotovo četiri milijuna barela iranske nafte u spremnike državnih rezervi u luci Zhanjiang, tvrde izvori i stručnjaci za praćenje isporuka brodova u Vortexa Analyticsu. Događa se to u jeku strateškog približavanja i voje suradnje Irana, Kine i Rusije.

Iran je četvrti u svijetu po dokazanim rezervama nafte i uvelike se oslanja na prihode od njezine prodaje, ali je zbog sankcija od 2018. ne smije izvoziti. Do sada su je uglavnom izvozili ispod radara i to u Kinu zaobilazeći carinske deklaracije. Ovo je prvi puta nakon dugo vremena da je kineska carinska uprava izvijestila o uvozu iranske nafte. Primjerice, u prosincu je Kina, prema podacima carinske uprave, uvezla 260.312 tona (1.9 milijuna barela) iranske sirove nafte, dvostruko više nego na kraju 2020.

Pošiljka je, prema tvrdnjama visokog trgovačkog izvora, upumpana u spremnike za državne rezerve u Zhanjiangu krajem prosinca. Slijedila je još jedna pošiljka sličnog obujma koja je također iskrcana u Zhanjiangu, prema stručnjacima za praćenje brodskih isporuka Vortexa Analyticsa.

Kinesko punjenje strateških rezervi nafte vremenski se poklopilo s planiranim plasmanom na tržište nafte iz rezervi u rijetkom slučaju koordinacije s SAD-om čiji je cilj obuzdavanje visokih cijena nafte na svjetskim tržištima.

Iransko ministarstvo za naftu nije bilo dostupno za komentare informacije o kineskoj kupnji nafte, ali visoki dužnosnik ministarstva rekao je za Reuters da su izvijestili javnost o naglom rastu izvoza nafte.

Američko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je pak u odgovoru da američke sankcije ostaju na snazi ​​i da će se provoditi iako Washington drži da je diplomacija najbolji način za rješavanje tog problema.

You may also like