Home Geopolitika Strašno! Sateliti potvrdili, Palmira je razorena

Strašno! Sateliti potvrdili, Palmira je razorena

by admin

Satelitske snimke potvrđuju da je uništen drevni Belov hram u antičkom gradu Palmiri u sirijskoj pustinji, priopćili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi. “Možemo potvrditi uništenje glavnog zdanja Belova hrama, kao i reda stupova u neposrednoj blizini”, navela je UN-ova agencija za obuku i istraživanje (Unitar) nakon usporedbe satelitskih snimki prije i poslije eksplozije u Palmiri u ponedjeljak ujutro.

Prema navodima UN-ove agencije, na snimkama od 27. kolovoza vidljiva je cjelovita struktura hrama dok je na najnovijim snimcima vidljivo tek nekoliko stupova tog lokaliteta što, prema Unitaru, otklanja sumnju u to da je 2.000 godina star hram doista uništen.

Riječ je o drugom po redu činu destrukcije u tjedan dana koji su u Palmiri izveli pripadnici terorističke Islamske države. Prethodno su 23. kolovoza u potpunosti eksplozijom uništili manji hram, Bal Šamin.Tjedan dana ranije pogubili su dekapitiranjem glavnog arheologa koji je četiri desetljeća brinuo o ostacima Palmire, 82-ogodišnjeg Haleda al-Asada.

Sirijski aktivisti su u nedelju objavili da je IS uništila Belov hram, jednu od najznačajnijih građevina iz antičkog doba na Bliskom istoku. Pripadnici IS-a posljednjih mjeseci uništavaju povijesne lokalitete na području Sirije i Iraka koji se nalaze pod njihovom kontrolom. Ostaci antičke Palmire na popisu su UNESCO-ove svjetske kulturne baštine.

Related Posts