Home Geopolitika Strašno: Orban ponovno protiv izbjeglica

Strašno: Orban ponovno protiv izbjeglica

by admin

Veliki broj ljudi koji traže utočište u Europi zapravo su useljenici, a ne izbjeglice, rekao je u ponedjeljak predsjednik mađarske vlade Viktor Orban, tvrdeći kako pridošlice dolaze u potrazi za “njemačkim načinom života” i odbijaju ostati u prvoj sigurnoj zemlji u koju stignu.

Orban, desni populist čije čvrsto držanje u izbjegličkoj krizi izaziva i osude i pohvale, smatra da bi Europska unija trebala razmotriti davanje financijske pomoći zemljama poput Turske koje su bliže kriznim žarištima, kako bi migranti mogli ostati ondje. Sirijci, Iračani i drugi imigranti koji stižu u Grčku, Makedoniju, Srbiju ili Mađarsku sigurni su u tim zemljama i ondje bi se sukladno pravilima Europske unije trebali obrađivati njihovi zahtjevi za azil, rekao je Orban mađarskim diplomatima u Budimpešti. “Ukoliko žele otići dalje iz Mađarske, to ne čine zbog toga što su u opasnosti, nego stoga što žele nešto drugo”, rekao je, ustvrdivši kako cilj useljenika nije fizička sigurnost, nego Njemačka i “njemački način života”.

Najveći broj imigranata koji pristižu u Mađarsku želi nastaviti dalje u Njemačku i druge bogatije zapadnoeuropske zemlje. Tijekom vikenda u Njemačku je stiglo 20.000 izbjeglica. Ukoliko se ne stavi pod kontrolu, ta rijeka izbjeglica donijet će ogromni financijski teret Europskoj uniji i ugroziti europsku “kršćansku socijalnu državu”, ustvrdio je Orban. Prije nekoliko dana rekao je da dolazak velikog broja muslimana predstavlja prijetnju europskoj kršćanskoj kulturi i vrijednostima. “Apsurdno je… kad Nijemci kažu da će potrošiti milijarde na pridošlice umjesto da daju novac zemljama koje okružuju krizno područje, gdje ih se može odmah zaustaviti”, pojasnio je. “To bi bilo bolje za sve. Ne bi dolazili ovamo. Manje bi stajalo. A naše držanje ne bi izazivalo ni moralna pitanja”, rekao je. Teška izbjeglička kriza u Europi natjerala je mnoge europske čelnike da predlože sustav kvota uz pomoć kojih bi se razmjestilo izbjeglice u svih 28 država članica EU-a. Orban se protivi toj ideji. “Sve dok Europa ne bude mogla zaštititi svoje vanjske granice, nema smisla raspravljati o onima koji pristižu”, rekao je, dodavši kako ne isključuje “pravičnu” raspravu o kvotama, ali u nekom kasnijem trenutku.

 Orban brani planirani paket zakona kojim bi se omogućilo razmještanje vojske na južnoj mađarskoj granici, koja je po njegovim riječima ugrožena “možda ne ratom, ali navalom”. Predsjednik mađarske vlade nada se da će te mjere omogućiti “hermetičko zatvaranje” granice, koja će se moći prijeći samo na službenim prijelazima.

Related Posts