Stranke iz javnog proračuna dobivaju milijune, a prostore jeftino

Stranke iz gradskog i državnog proračuna svake godine dobivaju milijune, pa opet od, primjerice Grada Zagreba, stanove i prostore u najam po višestruko nižim cijenama od tržišnih.

Posljednji je takav primjer Mosta, kojem je omogućeno da dobije gradski prostor za 1062 kune mjesečno, a isti takav na tržištu bi plaćao između sedam i 20 tisuća kuna, ovisno o tome radi li se o uređenom ili neuređenom prostoru, piše Tportal. Most nezavisnih lista dobio je prošlog tjedna od Grada Zagreba na adresi Draškovićeva 23 prostor veličine 170 m2 koji se sastoji od tri prostorije u prizemlju ulične zgrade, podruma, galerije, WC-a i mini kuhinje.

Do gradskog prostora Most ne bi mogao doći da u prosincu prošle godine, taman kada se sklapala vladajuća većina na državnoj razini, u Skupštini Grada, na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, nije izglasana izmjena Zaključka o dodjeli gradskih prostora na korištenje. Naime, do tada su pravo na prostor imale stranke koje su zastupljene u Skupštini, a izmjenom Zaključka to se omogućilo i strankama koje su zastupljene u Saboru. Tako je prva stranka koja je konzumirala novo pravo postao upravo Most.

Cijene po kojima Grad iznajmljuje prostore strankama višestruko su niže od tržišnih, a s obzirom da se stranke financiraju kroz gradski i državni proračun, koji pune građani, opravdano je zapitati se je li to normalno?

Naime, Grad Zagreb za funkcioniranje stranaka u 2016. predvidio je u proračunu 2,7 milijuna kuna raspoređenih sukladno broju mandata. Tako je najviše pripalo Bandićevim zastupnicima, 924 tisuće, slijedi SDP sa 631, HDZ-u je pripalo 415, HSLS-u 205, HSU 164, HSS-u 153, HNS-u 102…

Na državnoj razini stranke će si u 2016. iz proračuna rasporediti 47,3 milijuna kuna, a s obzirom na činjenicu da ima 15 zastupnika, velik dio kolača pripast će i Mostu.

Od Vedrane Likan iz agencije Colliers doznajemo da cijene prostora, koje se nude u središtu Zagreba, variraju ovisno o stanju prostora, tome je li ulični i dvorišni, pa se tako i raspon kreće od pet do petnaest eura za kvadrat. Drugim riječima, prostor, primjerice onaj koji je dobio Most, mogao bi se rentati za između sedam i dvadeset tisuća kuna, a dan je na korištenje za 1062 odnosno za 6,2 kune, što je manje od eura po kvadratu, piše Tportal.

You may also like