Stranka predsjednika Niete zadržala većinu u meksičkom parlamentu

Institucionalna revolucionarna stranka (PRI) meksičkog predsjednika Pene Nieta osvojila je u nedjelju većinu na parlamentarnim izborima, unatoč prosvjedima i padu popularnosti zbog nasilja u zemlji, korupcije, političkih skandala i slabog gospodarskog rasta, pokazali su privremeni rezultati objavljeni u ponedjeljak. Meksikanci su u nedjelju glasovali za donji dom parlamenta, kao i na djelomičnim lokalnim izborima. Za Senat se nije glasovalo.

PRI je prema tim rezultatima osvojila između 29,87 i 30,85 posto glasova, a konzervativna Stranka nacionalne akcije (PAN) između 21,47 i 22,7 posto glasova, rekao je predsjednik Nacionalnog izbornog instituta Lorenzo Cordova. Institucionalna revolucionarna stranka trebala bi osvojiti između 196 i 203 od 500 mjesta u skupštini, a sa svojim koalicijskim partnerima imat će između 246 i 263 mjesta. Glavna stranka ljevice, Stranka demokratske revolucije (PRD), najveći je gubitnik izbora na kojima je dobila samo između 11 i 12 posto glasova, prema 18,4 koliko je dobila 2012.

Najmanje sedam kandidata i devet dužnosnika ubijeno je tijekom predizborne kampanje. Novo nasilje izbilo je tijekom vikenda, a 16 ljudi ubijeno je u subotu kada su se bande sukobile u blizini Acapulca, iako zasad izgleda da taj sukob nije imao veze s izborima. Oko 40.000 pripadnika policije i vojske raspoređeno je u južnom dijelu Meksika kako bi nadzirali izbore.U nedjelju je također došlo do nekoliko incidenata u državama Oaxaca i Guerrero, gdje su izbore pokušali bojkotirati nastavnici koji su prosvjedovali protiv reforme obrazovanja i roditelji 43 studenata nestalih prošle godine.  U državi Oaxaca je privedeno 88 osoba.

You may also like