Home Politika Stranka prava i pravde osvojila apsolutnu većinu u Poljskoj

Stranka prava i pravde osvojila apsolutnu većinu u Poljskoj

by Agencije

Poljaci su u nedjelju glasovali za promjene dovođenjem na vlast katoličkih konzervativnih euroskeptika koji su iskoristili val populističkih obećanja i strah od masovnog dolaska izbjeglica s Bliskog istoka, uz opasnost da stvore napetosti u odnosima s EU-om, Berlinom i Moskvom, prenose agencije.

Stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog dobila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima s 38 posto glasova ili 238 mjesta od 460, prema projekcijama triju tv postaja objavljenima u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Upozoravanja protivnika Kaczynskog i njegove stranke, koji su podsjećali na razdoblje 2005.-2007. kad je bio na vlasti, obilježeno teškim odnosima s Bruxellesom, Njemačkom i Rusijom, kao i socijalnom napetošću i kontroverznom “dekomunizacijom”, nisu imala očekivani učinak, prenosi agencija AFP.

Kritičari strahuju da PiS ne pooštri postojeće uvjete za pribjegavanje pobačaju, oteža umjetnu oplodnju i poveća prisutnost vjeronauka u obrazovanju. Pobjednici, koji su u kampanji naglašavali da su za “pozitivne promjene”, dali su brojna obećanja poput smanjenja poreza i životne dobi odlaska u mirovinu te znatno povećanje obiteljskih naknada.

Televizijska predviđanja službeno će biti potvrđena tek u utorak navečer jer margina pogreške iznosi 2 posto što još može utjecati na konačni rezultat ali ne i oduzeti pobjedu PiS-u. Prema istim predviđanjima, liberali centra Građanske platforme (PO) dosadašnje premijerke Ewe Kopacz, koja je preuzela tu dužnost pošto je njezin prethodnik Donald Tusk prošle godine izabran za predsjednika Europskog vijeća, dobili su 23,4 posto glasova ili 135 mjesta. PO je bila središnja stranka vladajuće koalicije u posljednjih osam godina.

Prosvjedni pokret koji vodi roker Pawel Kukiz zauzeo je treće mjesto s 44 mandata, ispred stranke Nowoczesna neoliberala Ryszarda Petrua (24) i seljačke stranke PSL, dosadašnjeg saveznika vladajućih liberala (18).

Ljevica koju su zastupale dvije suparničke stranke eliminirana je prvi put nakon pada komunističkog režima 1989. iz budućeg parlamenta jer nije dosegla izborni prag. Odaziv birača dosegao je 51,6 posto. Pravo i pravdu osnovala su 2001. godine braća Kaczynski, blizanci Lech i Jaroslaw, koji su poslije bili izabrani za poljskog predsjednika i premijera. Lech je poginuo u zrakoplovnoj nesreći kod Smolenska 2010., a Jaroslaw je sada predsjednik stranke.

Gorljivi konzervativac Kaczynski istaknuo je manje borbenu političarku Beatu Szydlo za stranačku kandidatkinju za premijerku. Iako je ublažio antieuropsku retoriku, njegovo duboko nepovjerenje u europske sile, posebno u Njemačku, nije se promijenilo i analitičari misle da će nastaviti vući konce iz pozadine.

Related Posts