Home Europska unija Stranka prava i pravde i službeni pobjednik izbora

Stranka prava i pravde i službeni pobjednik izbora

by Agencije

Poljska konzervativna Stranka prava i pravde (PiS) pobijedila je na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju sa 37,58 posto glasova, priopćilo je u ponedjeljak navečer središnje izborno povjerenstvo.

Povjerenstvo dodaje da će broj zastupničkih mjesta te stranke Jaroslawa Kaczynskog objaviti u utorak, ali po procjeni instituta za ispitivanje javnog mišljenja objavljenoj u nedjelju, rezultat joj jamči apsolutnu većinu u parlamentu. Tako će PiS biti prva politička stranka koja će moći sastaviti vladu i sama vladati nakon pada komunizma u Poljskoj 1989. Ona može računati na dobre veze s predsjednikom Andrzejom Dudom koji je u svibnju izabran uz njezinu potporu. “PiS će dati prednost nacionalnim interesima na štetu europskih. On želi gospodarsku uniju umjesto političke”, ocijenio je politolog Kazimierz Kik. “Ta se stranka pridružuje skupini europskih stranaka, kako desnice kao što je Nacionalna fronta u Francuskoj, tako i stranaka ljevice koje žele smanjiti ovlasti Bruxellesa”, rekao je za AFP.

Umjereni liberali iz Građanske platforme premijerke na odlasku Ewe Kopacz dobivaju 24,09 posto glasova i odlaze u oporbu nakon osam godina provedenih na vlasti. Prate ih dvije nove stranke, pokret protiv establishmenta rokera Pawela Kukiza s 8,81 posto i stranka Nowoczesna (umjerena) neoliberala Ryszarda Petrua, sa 7,60 posto. Seljačka stranka PSL, saveznica liberala u vladi na odlasku, jedva je preskočila izborni prag od 5 posto, osvojivši 5,13 posto glasova.

Ljevica neće uopće biti zastupljena u novom sazivu parlamenta, zbog suparništva dviju lijevih stranaka. Koalicija Ujedinjena ljevica koja dobiva 7,55 posto nije prešla izborni prag koji je za koalicije 8 posto, uglavnom zbog neočekivana uspjeha mlade stranke Razem, koja je osvojila 3,62 posto. Čim izborno povjerenstvo u utorak predvečer objavi konačne rezultate, predsjednik Republike će odrediti nadnevak prvog zasjedanja novog parlamenta koje se treba održati najkasnije do 24. studenoga, kako se ne bi premašio rok od 30 dana od dana održavanja izbora.

Na tom zasjedanju će premijer ponuditi svoju ostavku a predsjednik će imenovati mandatara nove vlade. Na parlamentarnim izborima u Poljskoj pravo glasa je imalo 37 milijuna Poljaka.

Related Posts