Home Politika Stranka Julije Timošenko povlaći se iz vladajuće koalicije

Stranka Julije Timošenko povlaći se iz vladajuće koalicije

by Agencije

Stranka Batkivščina (Domovina) bivše premijerke Julije Timošenko odlučila se u srijedu povući iz koalicije na vlasti pošto je ukrajinski premijer, nepopularni Arsenij Jacenjuk, dobio povjerenje parlamenta nakon glasovanja koje je, među ostalim, zatražila i ta stranka.

Parlamentarni klub stranke Batkivščina “donio je jedinu moguću odluku: povući se iz koalicije”, napisala je Timošenko na svojoj stranici Facebooka, pozivajući i druge političke snage da učine isto. “Moramo zaključiti da proeuropska koalicija u parlamentu nikad nije ni postojala. Postojala je samo mutna koalicija (…) oligarhijskih klanova koja je bila na vlasti i vodila zemlju”, dodala je, navodi se u priopćenju stranke.

Premijer Arsenij Jacenjuk u utorak je dobio povjerenje zastupnika u parlamentu usprkos pozivu predsjednika države Petra Porošenka da dade ostavku zbog niza korupcijskih afera. Za izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi koja je na meti snažnih kritika zbog nedovoljnih reforma i borbe s korupcijom, bila su 194 zastupnika, a traženi minimum je bio 226 glasova, što znači da vlada više ne može biti smijenjena do kraja sadašnjeg saziva parlamenta u srpnju.

Novonastalo stanje je odmah potaknulo pitanja o održivosti koalicije na vlasti u kojoj su dvije glavne snage predsjednikov blok i premijerova stranka. Druge dvije članice te koalicije, stranke Samopomoć i Batkivščina jasno su se očitovale za premijerov odlazak.

Related Posts