Strani suci moraju napustiti Ustavni sud BIH

Čelnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, organizacije koja okuplja najvažnije hrvatske političke stranke u toj zemlji, ocijenili su u ponedjeljak kako strani suci trebaju napustiti Ustavni sud BiH te su odbili poduprijeti ultimatume srpskih političkih predstavnika koji su zatražili da se poništi presuda o ukidanju dana toga entiteta i zaprijetili bojkotom državnih institucija.

“Prošlo je vrijeme kada nam u Ustavnom sudu trebaju biti stranci i ova institucija treba biti sastavljena od domaćih profesionalaca”, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić, koji je i novoizabrani zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru.  Ljubić međutim ne smatra kako odluke Ustavnog suda mogu biti povod za blokadu državnih institucija ili pak postavljanja ultimatuma, što je rezultat sinoćnjeg sastanka srpskih predstavnika u Republici Srpskoj.  “Ne mogu podržati ultimatume iz RS-a, ali mogu podržati rješenja koja idu u tome smjeru”, pojasnio je Ljubić.

Po njegovim riječima je zahvaljujući presudnoj ulozi stranih i bošnjačkih sudaca u više navrata donošene su odluke na štetu Hrvata, što smatra neodrživim. “Kao predstavnik Hrvata mogu reći da smo duboko razočarani s više odluka Ustavnoga suda koje su se ticale vitalnih hrvatskih nacionalnih interesa. Konkretno kada je pitanje uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku svi predstavnici Hrvata u izvršnoj vlasti, svi zastupnici u oba doma parlamenta su poduprli ovaj prijedlog, čak i ustavni suci Hrvati su bili za to, ali glasovima stranaca i jednoga naroda zanemareno je stajalište Hrvata”, istaknuo je Ljubić.  Po njegovim riječima iz sadašnje situacije se može izaći donošenjem Zakona o Ustavnome sudu po kojemu će se okončati i mandat sudaca stranaca.  Komentirajući pak 9. siječnja kao Dan Republike Srpske, koji je bio izabran u spomen na prijeratno zasjedanje srpskih predstavnika pod vodstvom Radovana Karadžića, a kojega je ukinuo Ustavni sud BiH, Ljubić je rekao kako nema osobno nijednog razloga slaviti taj datum jer simbolizira progon i izbjeglištvo 95 posto sunarodnjaka Hrvata s današnjeg područja Republike Srpske.

Član Glavnog vijeća HNS-a i aktualni predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je kako je u nekoliko navrata pokušao inicirati donošenje Zakona o ustavnome sudu BiH, kada je bio državni ministar pravde, što bi podrazumijevalo i odlazak stranih sudaca, što međutim nije naišlo na odobravanje.  “Zakazali smo u procesu redefiniranja Ustavnog suda. Mi smo bili dužni ispoštovati to prema Daytonskom sporazumu prvih pet godina. Čini mi se da će ova njihova odluka sada pridonijeti ubrzanju toga procesa tako da kada je riječ o strancima, njih svakako treba zamijeniti domaćim sucima. Ustav to omogućava”, rekao je Čolak. Po njegovim riječima BiH treba i na ovome pitanju pokazati je li država.  Na zasjedanju Glavnog vijeća HNS-a BiH izražena je i zabrinutost zbog terorističkih napada i sigurnosnih izazova, što s nepostojanjem unutarnjeg dogovora triju naroda u BiH stalno generira krizu.  “Žurno je u BiH potrebno postići ovaj konsenzus i Glavno vijeće smatra da je najsigurnije mjesto BiH u ovome nesigurnom svijetu u okviru EU i NATO-a”, dodao je Ljubić.

You may also like