Strani kapital obnavlja HE Piva

Elektroprivreda Crne Gore i konzorcij slovenske i talijanske kompanije Litostroj i ABB JV potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji Hidroelektrane Piva vrijedan 10,3 milijuna eura, javlja portal Analitika.
Ugovor koji će finanicirati KfW banka s 8,5 milijuna eura i EPCG, potpisali su izvršni direktor EPCG-a Igor Noveljić, direktor integracija Litostroja Damjan Kolenko i generalni mendažer ABB-a Danilo Moresco. Igor Noveljić je rekao je da će hiodroelektrana dobiti moderniziranu hidrostrojnu i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja vlastite potrošnje elektrane i najsuvremeniji sustav za upravljanje na razini elektrane koji će, kako je objasnio, omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i svim postrojenjima iz središnje komande.

“Osim ostvarivanja glavnih ciljeva realizacije projekta kao što su produženje radnog vijeka elektrane za još 40 godina, osigurava se visoka pogonska spremnost i pouzdanosti elektrane. Pružanjem tzv. pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sustav Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod kompanije koji je u poljednje dvije godine iznosio preko dva milijuna eura”, dodao je Noveljić.

Projekat revitalizacije HE Piva obuhvaćen je Strategijom razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine kao jedan od projekata iz odabrane grupe čiji je cilj i povećanje energetske učinkovitosti postojećih proizvodnih, prijenosnih i distribucijskih objekata. U sljedećem razdoblju očekuje se i potpisivanje ugovora za drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane Perućica u vrijednosti od 30 milijuna eura.

You may also like