Njemačka priprema zakon koji bi državljanima Europske unije znatno otežao pristup socijalnoj pomoći i pomoći za nezaposlene u Njemačkoj, javljaju u četvrtak tamošnji mediji.

“Državljanima Europske unije će načelno u prvim godinama boravka u Njemačkoj biti onemogućen pristup socijalnim povlasticama poput socijalne pomoći i pomoći za nezaposlene”, javljaju dnevnici Medijske kuće Funke pozivajući se na nacrt zakona Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Pravo na socijalna primanja stranci, državljani neke od članice Europske unije, imat će tek nakon pet godina boravka u Njemačkoj kada se utvrdi da je Njemačka postala trajno mjesto prebivanja, a do tada se moraju sami skrbitu za sebe. Ovo pravilo je već odavno na snazi za strance koji nisi državljani neke od zemalja članica Europske unije.

Njemačka vlada planiranim mjerama želi maksimalno ograničiti dolazak državljana iz drugih zemalja članica Europske unije koji žele profitirati od, u usporedbi s ostalim zemljama EU-a, relativno izdašnih socijalnih povlastica u Njemačkoj.

Ministrica rada i socijalne skrbi Andrea Nahles (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) još je krajem 2015. najavila zakonsku regulaciju koja bi spriječila tzv. „socijalni turizam“. Jedan socijalni sud u Njemačkoj je prošle godine donio odluku po kojoj državljani EU a koji u Njemačkoj traže zaposlenje, imaju pravo na socijalnu pomoć nakon šest mjeseci boravka. Gradovi i općine, koje nose najveći teret socijalnih davanja, nakon toga su izrazili bojazan da bi ova odluka mogla utjecati na dolazak većeg broja građana iz siromašnijih članica Europske unije.

Related Posts