Štrajk rudara zaustavio proizvodnju ugljena

U BIH

Rudari iz rudnika ugljena Zenica i Breza prošlog tjedna počeli su štrajk, a podržali su ih i pet preostalih tvrtki iz koncerna JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Rudari su štrajkali zbog blokade računa tih kompanija od strane Porezne uprave Federacije BiH.

Blokada je onemogila isplatu plaća i naknada zaposlenim, a 36 zeničkih rudara koji su umirovljeni prošle godine još nisu ostvarili pravo na penziju.

U zeničkom rudniku 5. veljače nije isplaćena naknada za topli obrok, a u Brezi 10. veljače plaća za siječanj. Zenički bi rudari, navodno, plaću za siječanj trebali dobiti 15. veljače.

Porezna uprava je 8. siječnja blokirala zenički rudnik zbog dijela duga za doprinose na plaće od oko 4,9 milijuna KM (oko 2,5 mil. eura), a Brezu zbog oko 4,5 milijuna KM (oko 2,3 mil. eura), ali su ukupni dugovi obje kompanije po tom osnovu daleko veći.

Međutim, ti štrajkovi mogli bi imati daleko teže posljedice za BiH. Željezara ArcelorMittal Zenice prisiljena je značajno smanjiti isporuku toplotne energije, a izvjesna je i potpuna obustava, piše portal federalna.ba.

Zbog prestanka dostave ugljena ArcelorMittalu kompaniji prijeti potpuni kolaps sustava. Količine ugljena u skladištu nedovoljne su za isporuku toplotne energije gradu Zenica, ali i za nastavak proizvodnje, čime se dovodi u pitanje poslovanje najvećeg izvoznika u BiH.

“Ovako možemo raditi najviše dan-dva. Nakon toga ne da neće biti grijanja nego će stati cijeli ArcelorMittal. Kada stane energetika to znači da će stati i visoka peć, čeličana, valjaonica”, upozorava Emir Krgo, direktor pogona Energetika ArcelorMitala Zenica i Toplane Zenica.

Dnevna potrošnja ugljena kojeg ArcelorMittal nabavlja iz zeničkog rudnika iznosi od 500 do 700 tona. Alternativa za nabavku tog energenta, zbog specifičnosti postrojenja, trenutačno ne postoji, a dodatne komplikacije donosi i štrajk u rudniku Breza.

“Jedina alternativa koju smo ranije imali je ugljen iz rudnika Breza jer se on može koristiti u našim kotlovima. Svaki kotao je previđen za određenu vrstu ugljena. Kakanjski nam ne odgovara”, objašnjavaju iz ArcelorMittala Zenica.

Najveći proizvođač čelika u BiH lani je opet bio i najveći izvoznik unatoč privremenom zastavljanju proizvodnje u svibnju zbog pada potražnje prouzročenog pandemijom koronavirusa.

Međutim, iz sindikata ArcelorMittala opovrgavali su da je došlo do pada potražnje, već su tvrdili da je stvarni razlog obustave rada želja za subvencijom od vlade FBiH.

Uprava je, s druge strane, navodila je da je kao kompanija koja je usmjerena na izvoz u balkanske zemlje suočena s time da su gotovo svi infrastrukturni projekti i građevinski radovi zaustavljeni ili ograničeni.

U ArcelorMittalu Zenica zaposleno je oko 2350 radnika, dok još 12.000 neizravno ovisi o poslovanja kompanije, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments