Strah za potražnju zadržao cijenu nafte ispod 30 dolara

Skladišta su puna
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 28 dolara pod pritiskom procjena da dogovoreno smanjenje opskrbe neće u potpunosti neutralizirati ogroman pad potražnje zbog pandemije koronavirusa.

Tržišta su jučer uzdrmale procjene ulagača da dogovoreno koordinirano smanjenje opskrbe iz vodećih proizvođača neće biti dovoljno da se neutralizira razoran utjecaj pandemije koronavirusa na potražnju. Danas je te procjene potkrijepila Međunarodna agencija za energiju (IEA), prognozirajući da će potražnja u travnju pasti na 29 milijuna barela dnevno, najnižu razinu u 25 godina.

U IEA-i napominju i da nikakvo smanjenje proizvodnje neće moći u potpunosti nadoknaditi kratkoročni pad potražnje na tržištu. “Ne postoji sporazum koji bi bio izvediv i smanjio bi opskrbu u tolikoj mjeri da neutralizira kratkoročne gubitke potražnje. No, ono što se postiglo u prošlome tjednu predstavlja solidan početak”, priopćila je IEA.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, udružila se s nekoliko ključnih proizvođača, poput SAD-a, u dogovoru o rekordnom smanjenju opskrbe.

Dužnosnici i izvori iz OPEC+ sugeriraju da bi upravo IEA kao savjetodavna agencija za energetiku najrazvijenijih zemalja svijeta u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) mogla poduprijeti sporazum najavom kupnje nekoliko milijuna barela nafte za strateške rezerve.

To se danas nije dogodilo. Agencija je u izvješću navela da “još čeka više pojedinosti o nekim planiranim smanjenjima proizvodnje i prijedlozima za kupnju strateških rezervi”.

SAD, Indija, Kina i Južna Koreja ponudile su ili razmatraju takve kupnje, zabilježili su u IEA-i. Na IEA-ino izvješće nadovezali su se američki podaci o opetovanom velikom skoku zaliha nafte u prošlom tjednu, za čak 13,1 milijun barela, prema Američkom institutu za naftu (API).

You may also like

0 comments