Strah za potražnju spustio cijenu nafte

Povećanje broja zaraženih
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 40 dolara jer ulagači strahuju da bi sve veći broj slučajeva zaraze Covidom 19 širom svijeta mogao ugroziti oporavak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 40,58 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po  37,71 dolara.

Tržišta je jučer uznemirila najava saudijske državne naftne kompanije Saudi Aramco da će u listopadu sniziti službenu cijenu za azijske kupce na najnižu razinu od svibnja. Najava je protumačena kao signal mogućeg posustajanja potražnje u regiji u kojoj se nalaze dva velika potrošača nafte.

Danas se na tu vijest nadovezao rast broja zaraženih koronavirusom u 22 od 50 američkih saveznih država, prema Reutersovoj analizi podataka od prazničnog vikenda, a povećava se i broj novozaraženih u Indiji i Velikoj Britaniji.

Na oba su tržišta cijene probile raspon u kojem se trgovalo u kolovozu, iako im potporu i dalje pruža dogovor vodećih proizvođača o smanjenju opskrbe kako bi se stabiliziralo tržište, posebno u uvjetima smanjene potražnje zbog pandemije koronavirusa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno a njihovi predstavnici sastat će se 17. rujna kako bi ponovo razmotrili stanje na tržištu. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 41,64 dolara, te je pala 1,78 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments