Home TribinaAnalize Strah za potražnju spustio cijenu nafte

Strah za potražnju spustio cijenu nafte

by Goran Bandov

Očekivanje podataka o inflaciji

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara u očekivanju podataka o inflaciji u SAD-u koji bi mogao potaknuti središnju banku da agresivnije podigne kamatne stope, što bi zakočilo potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva iznosila je 85,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 79,03 dolara.

Trgovce je prošli petak uznemirila objava Rusije da će u ožujku smanjiti proizvodnju za 500 tisuća barela dnevno zbog cjenovnog limita koji su ruskoj nafti i naftnim derivatima uveli G7 i njegovi saveznici, uključujući EU, kako bi ograničili prihode Moskve za financiranje rata u Ukrajini.

Na početku ovog tjedna fokus se preusmjerio na podatak o inflaciji u SAD-u u siječnju koji će ministarstvo rada objaviti u utorak. Američka središnja banka podiže kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, a trgovci strahuju da će time zakočiti gospodarstvo i potražnju za naftom.

Zabrinutost za potražnju poklopila se s naznakama popuštanja napetosti u opskrbi nakon što je u ponedjeljak iz turske luke Cehyan isplovila pošiljka azerbejdžanske nafte, prva od razornog potresa koji je opustošio Tursku i Siriju, prouzročivši smrt nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Ceyhan je skladište i utovarna točka za naftu koja cjevovodima stiže iz Azerbajdžana i Iraka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je u petak cijena barela košarice nafte njezinih članica porasla 78 centi, na 83,56 dolara.

Related Posts