Strah od recesije ruši burze treći tjedan za redom

Ulagači se boje povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa središnjih banaka kako bi suzbile inflaciju izazvati recesiju.

Nakon još jednog oštrog pada, sva tri indeksa nalaze se duboko u području ‘medvjeda’, više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Pritisak na tržište posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno povećanje kamatnih stopa Feda odvesti gospodarstvo u recesiju.

U rujnu je Fed na trećoj sjednici zaredom povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine

A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Tako je Raphael Bostic, predsjednik ogranka Feda u Atlanti, kazao kako podržava još jedno povećanje kamata za 0,75 postotnih bodova u studenom, dok je Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, poručio da će Fed vjerojatno postaviti kamate na razine na kojima bi trebale biti početkom iduće godine.

Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je, pak, da ne vidi takve nevolje na američkom financijskom tržištu koje bi utjecale na Fed da promijeni politiku podizanja kamatnih stopa.

A Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost.

Doduše, novi podaci pokazali su da je tržište rada i dalje vrlo snažno, unatoč Fedovom povećanju kamata. Broj Amerikanaca koji su prošloga tjedna po prvi put tražili pomoć zbog nezaposlenosti pao je na najnižu razinu u pet mjeseci.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

 Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica znatno pale, kao i prošloga tjedna jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok središnje banke podižu kamatne stope, što će usporiti rast gospodarstava.

 Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje jer su svjetske burze i dalje pod pritiskom povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstava, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak pale, četvrti dan zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnim investicijama, dok se rast gospodarstava usporava, a središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Cijene su nafte, pak, porasle jer se očekuje da će zbog posustajanja rasta gospodarstava i podizanja kamatnih stopa OPEC i njegovi saveznici na sastanku 5. listopada smanjiti proizvodnju za 500.000 do milijun barela dnevno. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 2,95 posto, na 87,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,0 posto, na 81,85 dolara.

You may also like