Strah od recesije i dalje ruši svjetska tržišta

Indeksi najniži u dvije godine

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao šesti dan zaredom, zaronivši na najnižu razinu u gotovo dvije godine, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke izazvati recesiju.

Pad S&P 500 indeksa šesti dan zaredom, što je njegov najduži negativni niz od veljače 2020. godine, posljedica je strahovanja ulagača da će Fedovo agresivno zaoštravanje monetarne politike gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Prošloga je tjedna Fed već treći put u nizu povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručili su i da će dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Stoga se na tržištu ovih dana najviše nagađa koliko bi Fed još mogao podići kamate.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, založio se jučer za daljnje povećanje kamata, dok je Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, kazao da bi središnja banka trebala u ovoj godini povećati kamate za najmanje još jedan postotni bod.

Analitičari Wells Fargo banke objavili su jučer procjenu da bi kamate na Fedove fondove u prvom tromjesečju iduće godine mogle biti u rasponu od 4,75 do 5,00 posto.

Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost.

Stoga se ulagači plaše da će dosad najagresivnije povećanje kamata Feda u povijesti gurnuti gospodarstvo u dublju recesiju.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Nakon oštrog pada posljednjih tjedana, S&P 500 indeks u minusu je u odnosu na početak godine oko 24 posto, pa je zaronio na najnižu razinu od studenoga 2020. godine.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica znatno pale, peti dan zaredom, jer se ulagači plaše da bi energetska kriza i rast kamatnih stopa mogli izazvati recesiju.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa jer nema domaćih poticajnih vijesti, dok su svjetske burze pod pritiskom zbog brzog rasta kamatnih stopa, što bi moglo izazvati globalnu recesiju.

Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu oštro pale jer se ulagači plaše da će rast troškova zaduživanja izazvati globalnu recesiju, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina.

Cijene su nafte, pak, oštro pale, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1,48 posto, na 84,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,38 posto, na 77,40 dolara.

You may also like