Strah od opskrbe podigao cijenu nafte

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima razinu od 78 dolara, poduprte strahovanjima od tijesne opskrbe nakon što američke sankcije u studenom obuhvate i iranski naftni sektor.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,09 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 69,90 dolara. U protekla dva tjedna cijene su poduprla strahovanja od tijesne opskrbe, s obzirom na američke sankcije Iranu, koje su već ograničile izvoz iz te zemlje.

“Izvoz trećeg po veličini proizvođača Organizcije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pada brže nego što se očekivalo, a stanje će se pogoršati uoči drugog vala američkih sankcija”, tumači Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

“Strah od prijeteće krize u opskrbi sve je jači”, dodaje Brennock. Stephen Innes iz azijsko-pacifičke podružnice OANDA-e ističe da cijenu u Londonu “podupire ocjena da će američke sankcije na iranski izvoz nafte u konačnici rezultirati ograničenom opskrbom na tržištima”.

Edward Bell iz banke Emirates NBD slaže se s tom ocjenom. “Iranska proizvodnja već pokazuje znakove pada, u prošlom mjesecu pala je za 150.000 barela dnevno… budući da će uvoznici iranskih barela postupno prestati preuzimati te pošiljke”.

Značajniji rast cijena zakočila je dobra opskrbljenost svjetskih tržišta. Tako je OPEC-ova proizvodnja u kolovozu porasla za 220.000 barela dnevno, na najvišu ovogodišnju razinu od 32,79 milijuna barela dnevno, prema Reutersovom istraživanju. Libijska se proizvodnja oporavila, a i izvoz iz južnog Iraka je na rekordnim razinama.

U SAD-u su prošlog tjedna aktivirana dva bušotinska postrojenja. Njihov je broj tako porastao prvi puta u tri tjedna. Zahvaljujućim većem broju postrojenja američka proizvodnja nafte porasla je od sredine 2016. godine više od 30 posto, na 11 milijuna barela dnevno.

Ujedno se očekuje da će trgovinski sporovi između Sjedinjenih Država i drugih velikih gospodarstava, uključujući Kinu i Europsku uniju, naštetiti svjetskoj potražnji za naftom ukoliko ne budu riješeni u dogledno vrijeme. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 75,74 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like