Home TribinaAnalize Strah od nestašica rafiniranih proizvoda

Strah od nestašica rafiniranih proizvoda

by Energypress.net

Na naftnim tržištima

Cijena barela sirove nafte tijekom jučerašnjeg dana je stagnirala zbog straha od nestašica rafinerijskih proizvoda uslijed ukrajinskih napada na ruske rafinerije. Nakon podneva cijena barela Brenta iznosila je 86.64 dolara, dok se naftom tipa WTI trgovalo po 86.04 dolara.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 82 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.

Jučer su cijene na oba tržišta porasle nakon što je ruska vlada kompanijama naredila da smanje proizvodnju u drugom tromjesečju na devet milijuna barela dnevno, u skladu dogovorom na razini proširene skupine Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC+.

Rusija spada među tri najveća svjetska proizvođača nafte i među najveće izvoznike naftnih derivata, a njezine rafinerije meta su ukrajinskih napada. Van pogona je trenutno 14 posto ukupnih ruskih kapaciteta, pokazali su u utorak izračuni Reutersa.

Kako su objavili u bilješci, analitičari FGE-a očekuju strukturni pad prerade i procjenjuju da se neće vratiti na razine iz 2023. čak ni u drugoj polovini godine.

OPEC je odvojeno objavio da je jučer barel košarice nafte njegovih članica poskupio 55 centi, na 85,43 dolara.

Related Posts