Strah od inflacije neutralizirao napetosti

Stabilizacija cijene nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 69 dolara nakon što je strah od inflacije neutralizirao zabrinutost za opskrbu zbog napada Huta u Saudijskoj Arabiji i optimizam zbog usvajanja plana poticaja SAD-u.

Cijena barela u Londonu iznosila je 69,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 65,96 dolara.

Trgovce je ohrabilo subotnje usvajanje plana pomoći u koronakrizi u američkom Senatu. Paket mjera vrijedan 1.900 milijardi dolara trebao bi poduprijeti gospodarstvo, a time i potražnju za gorivima kojoj je pandemija koronavirusa nanijela ozbiljnu štetu.

Cijene su reagirale i na napad jemenskih Huta bespilotnim letjelicama i raketama na Saudijsku Arabiju. Na udaru se našao i pogon Saudi Aramca u Ras Tanuri, od vitalne važnosti za izvoz nafte. Rijad je objavio da nije bilo žrtava, niti štete na imovini.

Nakon podneva cijene su se stabilizirale, budući da se počelo razmišljati o inflaciji koju bi, procjenjuju ulagači, mogli podstaknuti američki poticaji i poskupljenje energenata. Analitičari samtraju kako bi povišenje cijena nafte, u kontekstu pandemije, mogle biti preuranjene.

Cijene su krenule uzlaznom putanjom nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici predvođeni Rusijom prošlog tjedna dogovorili da će nastaviti smanjivati opskrbu unatoč rastu cijena sirove nafte.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 67,05 dolara, što znači da je porasla 2,79 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments